Expedienten l'hospital de Palamós per la mort d'una dona que va esperar 7 hores a urgències

Com a conseqüència de la mort de la pacient s'ha revisat el protocol d'actuació de l'hospital per fer «noves avaluacions i prioritzacions»

La pacient, de 84 anys, va morir després d'esperar set hores a urgències | CatalunyaDiari.cat

El Departament de Salut ha proposat obrir un expedient sancionador a l'hospital de Palamós (Baix Empordà) per les «presumptes irregularitats» en l'assistència prestada a la pacient de 84 anys que el passat 15 de novembre va morir després d'esperar set hores a urgències. 

En una resposta parlamentària, la consellera Alba Vergés subratlla que aquell dia l'hospital va viure una situació de «màxima afluència» de malalts que va fer que el temps mig d'espera passés dels 60-80 minuts habituals a més de cinc hores. Vergés també destaca que la «saturació» del centre és «poc freqüent» però que, com a conseqüència de la mort de la pacient, l'hospital ha revisat el protocol d'actuació per fer «noves avaluacions i prioritzacions» dels malalts en casos de demores en l'atenció.

Aquell dia urgències tenia una «ocupació plena» dels 14 boxs d'assitència
Aquell dia urgències tenia una «ocupació plena» dels 14 boxs d'assistència | CEDIDA

 

Situació de «màxima afluència» a urgències

Un cop tancat l'expedient informatiu, el Departament ha resolt proposar la incoació d'un expedient sancionador per les «presumptes irregularitats» en l'assistència sanitària prestada a la difunta. Segons subratlla la conselleria, el dia que es va produir el decés de la dona, i en la franja horària d'atenció, el servei d'urgències va patir una situació de «màxima afluència» de pacients i una «ocupació plena» dels 14 boxs d'assistència. En concret, exposa que l'hospital va atendre 30 pacients, vuit d'ells de nivell 2, situació d'alt risc, quan normalment atenen 15 pacients dels quals quatre de nivell 2. 

Salut argumenta que això va fer incrementar el temps mitjà d'espera, passant dels 60-80 minuts habituals a cinc hores de mitjana. «La saturació de l'hospital de Palamós és poc freqüent i va lligada a limitacions d'espai físic, especialment en moments d'increment de demanda en període d'estiu i en situació d'epidèmia grupal», exposa el Departament. 

Segons concreten, el servei d'urgències disposa d'un infermer dedicat al triatge de les urgències que classifica els pacients en funció del nivell d'urgència del pacient i determina si passa a la sala d'espera de l'àrea ambulatòria o a la sala d'espera del circuit intern, on pot ingressar directament a un box. «Una vegada al box és valorat en funció del nivell de triatge i priorització per l'equip assistencial», apunta. 

Des de l'hospital de Palamós s'ha negat cap negligència
Des de l'hospital de Palamós s'ha negat cap negligència | CEDIDA

 

L'hospital ha revisat els protocols d'actuació a urgències

Arran de la mort de la pacient, Salut afirma que l'hospital ha revisat els protocols d'actuació a urgències per fer «noves avaluacions i prioritzacions dels pacients en casos de demores» així com crear «alertes» del temps de demora. Aquesta actualització del protocol preveu, doncs, la reavaluació continuada dels malalts un cop fet el triatge inicial. 

L'hospital de Palamós va negar cap negligència i assegurava que encara que s'hagués atès abans la pacient «probablement» també hauria mort tenint en compte les patologies prèvies que patia. Segons el Departament, el 15 de novembre i davant de la situació «excepcional» d'afluència de pacient, es va ampliar la jornada de treball dels facultatius del torn de dia per poder donar resposta a la demanda. A mitjanit s'havia «normalitzat» la demora i atesos els pacients en espera.


Comentaris

envia el comentari