MINUT A MINUT

🔴 Totes les reaccions i mobilitzacions per la sentència del procés

Un exregidor de Vilafranca, nou testimoni dels abusos sexuals dels capellans

Ramon Xena denuncia «tocaments» reiterats durant dos anys per part del mossèn i mestre seu, Josep Pitarch
Ramon Xena trenca el silenci per demostrar que els abusos dels capellans a menors no eren casos aïllats   | Youtube

 

Un exregidor d'ERC a Vilafranca del Penedès destapa un nou cas d'abús sexual. Ramon Xena, també expresident del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, ha relatat al diari 'La Fura' que va ser víctima d'abusos sexuals durant dos anys «de manera continuada» per part d'un capellà que li feia de mestre a l'escola religiosa Sant Ramon de Penyafort. 

 

Els fets van tenir lloc mals anys seixanta, entre 1963 i 1965. El denunciant assegura que el que era capellà en aquells temps, Josep Pitarch, li feia «tocaments dos o tres cops a la setmana», i tres dies el va «prendre» a l'habitació.

 

 

«Els altres frares de l'escola ho sabien»

Xena assegura que el seu no era un cas aïllat. Explica que els tocaments «els feia a la mateixa classe»: «Em posava dret davant seu, em demanava que li digués la lliçó i em tocava».

 

A més, està segur que la resta de frases del centre escolar ho sabien: «Un dia va passar per davant de l'habitació el pare que havia fet de director de l'escola i ja estava jubilat. Jo estava amb samarreta i calçotets i em va dir 'Què fas aquí?'», relata l'exregidor. Ell va confessar-li que el pare Pitarch l'havia portat allà i el frare el va fer vestir i anar-se'n corrent cap a casa.

 

 

Trenca amb el silenci i la culpabilitat

Ramon havia mantingut en secret els abusos, però ara, un cop jubilat, considera que ho ha de fer públic «perquè la gent s'adonin que no estem parlant de casos aïllats». «Nosaltres venim de temps de silenci», afegeix. Relata que en moltes cases els pares feien un gran esforç per portar els fills a col·legis de capellans, perquè creien que aprendrien millor. «I tu callaves», diu. 

 

El silenci va portar Xena «quasi quasi» a sentir-se culpable, com moltes de les víctimes d'abusos sexuals quan eren menors. Li passava sobretot quan era petit. «Per què he de suportar aquesta càrrega, quan no en soc culpable?», s'indigna ara.

 

Xena no té cap intenció de denunciar el capellà, que desconeix si és viu. Ha preferit fer pública la seva història per afegir un testimoni més als ja molts casos d'abús a menors per part de capellans, que assegura «era habitual a l'època, un secret a veus»

 

 

Comentaris