Facebook revela que 137.000 usuaris espanyols van patir el robatori de dades

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha obert una investigació contra la companyia
Més de 137.000 usuaris espanyols pateixen el robatori de dades | Cedida

 

La investigació contra Facebook pel suposat robatori de dades d'usuaris de la plataforma digital a Espanya ha provocat que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AGPD) prengui una dràstica decisió. L'organisme nacional ha obert un expedient contra la xarxa social, a causa d'aquesta situació.

 

Això ha vingut provocat després que Facebook confirmés aquest 5 d'abril que 137.000 dels seus usuaris a Espanya poden haver patit el robatori i manipulació de les seves dades. Han detallat que la companyia de màrqueting polític, Cambridge Analytica, estaria darrere d'aquesta problemàtica.

 

En cas d'acabar confirmant-se la situació, l'AGPD interposarà una sanció contra Facebook, per incompliment de la Llei Orgànica de Protecció de Dades. De moment, la xifra de la sanció puja fins a 1,65 milions d'euros, encara que no es descarta que el valor pugui continuar augmentant.

Facebook, al punt de mira

Des de l'administració de Facebook s'ha reconegut que els 44 usuaris que es van descarregar l'aplicació 'This is your digital life', de Cambridge Analytica, s'han vist afectats pel robatori de dades. El servei s'oferia amb finalitats acadèmiques, encara que finalment la seva funció era totalment diferent.

 

A partir d'aquestes desenes de perfils, la companyia internacional va poder accedir a les dades de 137.000 usuaris espanyols, relacionats amb els qui van instal·lar l'aplicació. Aquests no van donar consentiment al tractament de les seves dades, de manera que Facebook hauria d'haver evitat el trànsit d'aquests.

Mark Zuckerberg assumeix la culpa

Mark Zuckerberg, assenyalat pels problemes de Facebook | cedida

 

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va assumir els errors generats per la companyia, afirmant que han representat una gran pèrdua de confiança. En aquest sentit, ha detallat que part de la responsabilitat la té el creixement inesperat de la plataforma, la complexitat de la qual ha acabat sent un problema.

Cal destacar que els 137.000 usuaris espanyols afectats són una mínima part dels 87 milions de perfils analitzats. Es considera que Cambridge Analytics va apoderar-se del control de tots ells per manipular la intenció de vot en les eleccions a la presidència dels Estats Units.