ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma gairebé 20.000 nous contagis i 401 defuncions més per coronavirus

Una família de Lloret de Mar busca un nadó «robat» a Andalusia

L’any 1953, Teresa va donar a llum a dos bessons idèntics a Granada, però li van dir que un havia mort

Teresa va donar a llum dos bessons idèntics a Granada, però un «va morir»
Teresa va donar a llum dos bessons idèntics a Granada, però un «va morir» | CatalunyaDiari.cat

Els casos de nadons robats van ser habituals durant el franquisme i aquest en podria ser un altre. Teresa i Lorenzo van tenir dos bessons idèntics el 17 de setembre del 1953 en un hospital de monges a Granada, Andalusia, però només en Manuel va sobreviure. O això van dir a aquesta parella humil que mai havia pogut anar a l’escola i que ja tenia dues filles.

No obstant això, en cap moment van poder veure el cadàver del petit, tampoc els van lliurar cap certificat de defunció i en Jesús no apareix registrat en cap document. Ara una neboda que viu a Lloret de Mar, a La Selva, ha decidit esbrinar què va passar realment aquell dia gràcies a una anècdota que els va fer tenir esperances.

Els bessons eren com dues gotes d’aigua

Segons ha explicat Cristina Chinchilla, neboda dels bessons, la seva àvia sempre li havia dit que «sentia que el nen era viu» i, a més a més, que «quan va néixer, els metges van dir que eren com dues gotes d’aigua», per això la família catalana creu que ara «han de ser molt iguals». En aquest sentit, la jove, de 27 anys, ha compartit dues imatges del seu oncle Miguel, una actual i una de quan era petit, per veure si gràcies a les xarxes socials aconsegueixen trobar el «nadó robat» a Granada fa 65 anys.

Miguel, en una fotografia actual i quan era petit
Miguel, en una fotografia actual i quan era petit | Cristina Chinchilla

Les circumstàncies d’aquell dia porten la família a pensar que Jesús encara podria estar viu i la seva mort va ser només un muntatge: «Després del part, les monges van informar el meu avi que l'àvia s'estava morint i que havia tingut dos bessons idèntics. Ell es va enfonsar perquè ja tenien dues filles i es veia sol amb dos nens més». Tanmateix, les monges no van tardar a comunicar a Lorenzo que un dels petits havia mort: «Creiem que van aprofitar la desesperació de l'avi per donar-lo en adopció o vendre'l a alguna família adinerada».

Un cambrer d’Andalusia va confondre Miguel

Un fet que va ocórrer fa quatre anys va fer que Cristina Chinchilla s’encoratgés per intentar descobrir la veritat: «El meu tiet Miguel va parar en una gasolinera de la carretera de Pinos Puente a Montefrío, en direcció a Màlaga, i quan va entrar el cambrer li va preguntar què tornava a fer allà si feia només deu minuts que havia marxat. Es va quedar en xoc», segons sembla, el cambrer no va tenir cap dubte sobre la identitat de l’home, «per deu minuts no es van trobar».

L’àvia de Cristina Chinchilla fa quinze anys que va morir i ho va fer «amb la pena de no saber què havia passat amb el seu fill» quan va donar a llum a l’Hospital Ruiz de Alda o el San Cecilio, no recordava el nom amb certesa. Cal esmentar que a Granada hi ha molts casos denunciats de nens «robats» en néixer, en concret, l’associació Anadir va informar que podrien haver-se produït 200 casos de «nens robats» entre els anys 1953 i 1990. Ara, aquesta família catalana vol esbrinar què va passar realment amb Miguel i Jesús el 1953.


Comentaris

envia el comentari