Familiars de morts a les presons denuncien la manca de tacte i d'informació

L’any 2017 van morir 41 persones a les presons catalanes

41 interns van morir a les presons catalanes al llarg de l'any 2017
41 interns van morir a les presons catalanes al llarg de l'any 2017 | Cedida

Familiars de persones que han mort a la presó, juntament amb les entitats Irídia, Sirecovi i Famílies contra la Crueltat Carcerària, han dit prou i han convocat una manifestació el pròxim 30 d'octubre sota el lema «No més morts a la presó. Respecte als drets de les persones preses» per denunciar el tracte que reben els interns per part dels funcionaris.

A més, també consideren «denigrant» el tracte quotidià cap als familiars dels presos, sobretot en el moment en què algun d'ells mor, ja que existeix una «gran indefensió jurídica» i una «gran desinformació» que fa augmentar «el dolor i l'angoixa». Aquest és el cas, entre d'altres, de les mares de la Gina, el Lewis i l'Eduardo, que han perdut la vida a les presons catalanes en els darrers mesos.

Tres casos concrets

L'Eduardo va morir l'octubre de 2016 a Brians II per una «desatenció mèdica», segons explica la seva mare, Gràcia Amo. Va ser aleshores quan, davant la falta de tacte i d'informació per part dels funcionaris, va crear l'entitat Famílies contra la Crueltat Carcerària per tal d'ajudar les famílies que es trobaven en la mateixa situació.

Lewis va morir el novembre de 2017 a Brians I quan estava en règim d'aïllament. La seva mare Bàrbara explica que el va anar a veure un dimarts, que li va explicar que l'estada a la presó l'ajudaria, que s'havia apuntat als cursos per reintegrar-se i que parlés amb la seva assistent. No obstant això, al cap de quatre dies la van trucar per dir-li que el seu fill havia mort, sense que ningú li donés cap explicació més. «Hi ha molta falta de respecte, irregularitats, incoherència, s'estan passant molt, s'han passat», apunta Bàrbara.

L'última en perdre la vida a la presó va ser la Gina, qui va morir aquest passat mes d'agost en aïllament a Brians I. La seva mare denuncia que estava «lligada de mans i peus» i que el jutjat de Martorell es va negar a autoritzar una segona autòpsia, donar-li accés a les imatges o als noms dels funcionaris que la van tractar. De fet, els van obligar a enterrar la Gina en 24 hores i, com s'hi van negar, van acabar congelant el seu cos.

41 mort a les presons catalanes l'any 2017

Aquests tres casos particulars, són només una mínima part del que hi ha a Catalunya. L'any 2017, es van produir un total de 41 defuncions a les presons de Catalunya: dinou per malaltia, nou per causa «desconeguda», vuit per suïcidi i cinc per sobredosi. La majoria d'aquests suïcidis van ser de persones en règim d'aïllament, que passen entre 18 i 22 hores sense entrar en contacte amb ningú.

Per als familiars de les víctimes i les diferents entitats, aquesta pràctica genera un «dany físic i psicològic» que es pot allargar «mesos i fins i tot anys», malgrat que les «Regles Nelson Mandela» estableixen un temps màxim de reclusió en aïllament de 15 dies.


Comentaris

envia el comentari