IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El fiscal demana realitzar un polígraf cerebral a l'investigat pel crim de Susqueda

Al·leguen voler fer aquesta prova a Jordi Margentí ja que té una «gran acceptació» als Estats Units | Aquest mètode ja s'ha utilitzat en casos com el de Marta del Castillo

La fiscalia demana que es realitzi la prova del polígraf cerebral a Jordi Margentí | CatalunyaDiari.cat

El fiscal vol que l'investigat pel doble crim al pantà de Susqueda se sotmeti a un polígraf cerebral. La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300, anomenada popularment test de la veritat, consisteix a presentar al sospitós un seguit d'imatges i àudios de forma aleatòria i comprovar en quines d'elles es registra una reacció neurològica.

Segons exposa el fiscal a la petició de noves diligències que ha fet arribar al jutjat d'instrucció dos de Santa Coloma de Farners, es tracta d'una prova «innovadora» però que té «gran acceptació» als Estats Units. També al·lega que està recolzada per «nombrosos estudis científics que n'avalen la validesa». Aquest test, però, no es pot fer sense el consentiment exprés de Jordi Magentí. No seria el primer cop que es fa aquesta prova a l'estat espanyol: l'assassí de Marta del Castillo s'hi va sotmetre en la investigació per trobar el cos de la víctima.

El fiscal subratlla que s'avala la validesa empírica de la prova

«És una prova innovadora però que té una gran acceptació als Estats Units», exposa el fiscal a l'informe que ha enviat al jutjat per demanar noves diligències relacionades amb la investigació del doble crim de Susqueda. A més, subratlla que es tracta d'una prova pericial que es recolza en estudis mèdics científics que «n'avalen la validesa empírica»

La fiscalia va haver de deixar a Margentí en llibertat per falta de proves | EFE

El fiscal del cas, Víctor Pillado, demana al jutjat que acordi oficiar l'Institut de Medicina Legal d'Aragó perquè li faci aquesta prova a Jordi Magentí i que es gravi en vídeo perquè es pugui visionar en un judici.  L'acusació pública subratlla que aquesta prova ha de comptar amb el consentiment de Magentí perquè s'ha de conjugar amb els drets de l'investigat a la seva intimitat i a no declarar. Al·lega, però, que tractant-se d'una prova «mèdica objectiva» no hauria de tenir «cap inconvenient» a fer-la «si es considera innocent»

«L'ajudaria a provar la seva innocència mentre que, en cas de trobar-nos davant del responsable del doble assassinat, el seu cervell ens reflectiria la realitat de què va succeir, visualitzant imatges que només l'autor dels fets va poder veure», argumenta. El jutjat instructor haurà de determinar si acorda la prova i la defensa exposar si accepta sotmetre-s'hi. 

La defensa ho titlla «d'extravagància processal» 

La defensa de l'investigat pel doble crim de Susqueda qualifica «d'extravagància processal» que el fiscal demani sotmetre'l al polígraf cerebral. El despatx Salellas i Associats subratlla que aquesta prova, anomenada popularment test de la veritat, «ni és científica» ni tampoc «pròpia del nostre sistema d'investigació» i creu que no es correspon amb «l'exigència de rigor, objectivitat i seriositat» que ha de guiar l'actuació del fiscal.

De fet, s'estranya que ara es vulguin practicar «proves sobre la ment» de Jordi Magentí quan no es disposa «ni d'un sol indici» contra ell. La defensa ni tan sols entra a dir si l'investigat se sotmetrà o no al polígraf, perquè creu que abans cal debatre si la prova «és emmotllable» al sistema processal. L'advocat de l'investigat entén que no i, en referència a Magentí, recorda que ni tan sols ha declarat davant del jutjat i que, a més, es troba afectat per «una patologia mental diagnosticada».


Comentaris

envia el comentari