IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Última hora: Puigdemont i els consellers cessats s'entreguen a la justícia belga

Puigdemont i els consellers cessats s'han presentat de forma voluntaria acompanyats dels seus advocats

carles puigdemont, a europa
Carles Puigdemont en una conferència europea   | Cedida

El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que l'acompanyen a Bruselas s'han presentat de forma voluntaria davant la justícia belga i ho han fet ccompanyats dels seus advocats. D'aquesta forma, es frena l'ordre de detenció que sobre ells requeia després de la petició perquè compareguessin al jutjat i es pogués procedir a la designació d'un jutge d'instrucció. Aquest jutge decidirà si tramita o no les euroorddres emeses per l'Audiència Nacional. «Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d'un jutge», ha explicat prèviament la Fiscalia, que es manté en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre membres del govern desplaçats a Bèlgica.

Si bé han de ser detinguts, això no significa que hagin de ser emmanillats «si no presenten resistència ni risc de fuga», encara que sí que estaran, en qualsevol cas, «envoltats de policies», han agregat les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s'ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica. Si el president i els consellers es troben a la mateixa regió, el més probable és que es designi un mateix jutge d'instrucció, i no així si són detinguts en diferents punts de Bèlgica, han agregat les fonts.
 

Una vegada «els interessats siguin trobats i portat davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió» sobre les esmentades euroordres. Una vegada estiguin detinguts, el jutge d'instrucció haurà de decidir si accepta o no l'euroordre i, en cas de fer-ho, mantindrà als acusats a la presó preventiva o bé els deixarà en llibertat amb «certes condicions». Si el jutge d'instrucció emet l'ordre de detenció, el cas «se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir dins dels quinze dies posteriors a l'emissió de l'euroordre» si aquesta es pot executar.

«Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació», que tornarà a disposar de quinze dies per prendre una decisió, ha afegit el Ministeri Fiscal. El procediment d'entrega a Espanya, on els citats polítics catalans estan reclamats per l'Audiència Nacional, pot teòricament demorar-se un total de 60 dies, i 30 dies addicionals més en casos excepcionals.


Comentaris

envia el comentari