La Fiscalia s'oposa a la llibertat provisional dels presos electes

D'aquesta manera, la decisió queda en mans del Tribunal Suprem, que serà l'òrganisme encarregat de prendre la decisió definitiva

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
La Fiscalia s'oposa a la llibertat provisional dels presos perquè puguin recollir l'acta | CatalunyaDiari.cat

Dràstica decisió de la Fiscalia en relació a la petició de llibertat dels presos per tal de poder recollir l'acta de diputats. L'òrgan judicial s'oposa totalment al fet que els exconsellers puguin sortir provisionalment de la presó el pròxim 21 de maig, una decisió que també comparteix el ministeri fiscal, al·legant que el judici «està a punt d'acabar», segons explica 'NacióDigital'. 

A banda de la Fiscalia, també s'han de posicionar sobre aquesta petició les altres dues acusacions del judici, que són l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular portada per VOX. Després de dir les seves opcions seran els set magistrats del tribunal de la sala segona del Suprem, presidits per Manuel Marchena, els que decidiran si donen un permís específic perquè puguin assistir al ple de constitució del Congrés i el Senat el 21 de maig o si els decreten la llibertat provisional. 

 

Els presos polítics catalans caminant pel carrer
Encara està per aclarir si els presos independentistes podran prendre possessió dels seus càrrecs | Cedida

 

La Constitució només es pot acatar presencialment

El tràmit d'acatar la Constitució, que està previst pel 21 de maig, s'ha de fer de manera presencial. Cal destacar que el Suprem no ha assenyalat cap sessió de judici per aquest dia. Fonts del Tribunal ja havien avançat que no tenen intenció d'impedir que els diputats escollits fessin aquest tràmit, ja que la llei «ho deixa ben clar». 

El Congrés ja estava preparant un protocol de seguretat perquè els presos puguin prendre possessió del càrrec. S'estava coordinant el seu trasllat i la vigilància un cop arribessin al Congrés. La Mesa també hauria de concretar, en cas que puguin prendre possessió, si se'ls marca un lloc concret per asseure dins l'hemicicle o podran fer-ho on vulguin, juntament amb el seu grup parlamentari. 

Se'ls poden suspendre de les seves funcions

Per una altra banda, el tribunal presidit per Marchena podria suspendre els diputats processats tornant a aplicar l'article 384bis de la Llei d'enjudiciament criminal, com ja es va fer quan eren diputats al Parlament i Pablo Llarena, qui instruïa la causa, va processar als presos independentistes. 


Comentaris

envia el comentari