IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Destapen un frau 6 milions a través del cobrament de pensions de difunts

La Policia Nacional ha diversos trobat casos a Barcelona i a Tarragona i arreu

Cotxe de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu d'un cotxe de la Policia Nacional Cedida

La Policia Nacional espanyola, en coordinació amb la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social, ha destapat un veritable frau de quasi sis milions d’euros a través del cobrament il·legal i indegut de pensions de persones mortes. En total, els agents han arrestat nou de les 46 persones identificades arreu de l’Estat espanyol, en una estafa que es repetia a disset províncies, entre les quals hi ha Barcelona i Tarragona.

Familiars dels difunts, els principals implicats en l'estafa

Segons explica la Policia Nacional, als detinguts se’ls imputen ara un total de 53 delictes de falsedat documental, estafa i apropiació indeguda. Gran part dels implicats eren familiars de persones que havien perdut la vida tot i que, en alguns casos, també s’han trobat amics o companys de casa.

El ‘modus operandi’ d’aquest conjunt de casos, ben similars entre ells, consistia a ocultar la mort del pensionista a l’administració tot falsificant el certificat de fe de vida i estat i, fins i tot, copiant la signatura del mateix difunt amb l’objectiu de dur a terme reintegraments en efectiu.

Es feia passar per nonagenari, disfressat i amb caminador

Tal com relata la policia, un dels implicats va cobrar les prestacions de forma il·legal durant dues dècades fent-se passar per un avi de noranta anys. L’estafador, per aconseguir-ho, aprofitava la seva semblança física amb el difunt, es disfressava amb roba de persona gran i feia servir un caminador.

La investigació destapa casos a tot l'Estat espanyol

La investigació, explica la Policia Nacional, va començar després de diverses denúncies a diversos punts del país, en què s’informava de possibles fraus a la Tresoreria General de la Seguretat Social. Amb les primeres recerques, es va poder saber que aquells qui seguien cobrant pensions de forma il·lícita eren, principalment, familiars o amics de les persones mortes.

Més enllà de Barcelona i Tarragona, els agents també han destapat estafes a Albacete, A Corunya, Alacant, Burgos, Cadis, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Ourense, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Valladolid i Biscaia.


Comentaris

envia el comentari