URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

Una gallega acudeix a fer-se una analítica i queda incapacitada de forma permanent

La Xunta li haurà de pagar 110.000 euros pels danys i les seqüeles que li van quedar
La jove va anar a fer-se una analítica i va acabar incapacitada de forma permanent.  | Cedida

 

Una jove gallega de 29 anys va anar el 28 d'agost de l'any 2006 al centre de salut de Perillo, a Oleiros, per fer-se una extracció de sang per a una analítica. Un procediment molt fàcil, que no hauria de tenir cap complicació. Ara bé, tal com publica 'La Nueva España', com a conseqüència de la utilització de «tècniques defectuoses», la dona va necessitar dues operacions quirúrgiques, i va patir danys permanents en el braç, l'espatlla i el colze dret que afecten la mobilitat. 

Amb tot això, a més, la jove va quedar amb un dolor continuat, que li ha provocat un trastorn ansiós-depressiu. Una situació que li ha impedit portar a terme la seva feina i una gran part de les activitats domèstiques i d'oci. És per aquest mateix motiu que el Tribunal Superior de Xustizia de Galícia ha condemnat la Xunta a abonar una indemnització a la jove. En total, l'afectada rebrà uns 110.000 euros per danys i perjudicis. 

 

Una extracció «defectuosa»

Tal com s'ha relatat, tot va passar quan la infermera que li va extraure la sang va començar a moure l'agulla a dins de la vena, perquè no obtenia suficient líquid. Una hora després, la jove va notar com el seu braç s'inflava, tenia hipersensibilitat i un intens dolor. 

A continuació, va trucar al centre mèdic, on li van dir que no es preocupés i que tot quedaria bé en unes hores. Però va passar tot el contrari, la situació va començar a empitjorar i es va veure obligada a anar a urgències. L'any 2007, es va sotmetre a una operació a l'Hospital Universitari d'A Corunya per treure-li pressió al nervi del colze. Més tard, va passar novament pel quiròfan perquè un cirurgià plàstic li dissimulés la notable i dolorosa cicatriu que li va quedar al braç. 

 

Tot un periple judicial

La demandant ho ha tingut difícil per arribar fins aquí. En un primer moment, tant el Sergas com el jutge de primera instància van negar que la infermera tingués cap responsabilitat, o que es tracti de mala praxi. Tot i això, no es va donar per vençuda, i va decidir acudir al Tribunal Suprem de Galícia (TSXG). Després d'escoltar la valoració d'un especialista que considerava «inqüestionable el nexe causal cert, total i directe entre l'extracció de sang i la lesió», el jutge va decidir donar la raó a la jove. 

 

El TSXG ha explicat en la sentència que la demandant era una persona jove, sana i donant habitual, i que mai va tenir problemes. A més, sosté que «el sentit comú i la infinitat d'indicis basats en dictàmens pericials fan veure que la causa va ser una extracció de forma cruenta i dolorosa a través del moviment de l'agulla a l'interior de la vena i el braç». De fet, la mateixa infermera que va realitzar l'extracció va reconèixer que en punxar la pacient va notar que patia una enrampada en el colze.