La Generalitat no haurà de pagar els 6.000 euros d’escolarització en castellà

El Tribunal Constitucional ja va suspendre aquest article de la llei Wert
Imatge d'uns alumnes escrivint a classe | Cedida

 

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha donat la raó a la Generalitat de Catalunya i ha rebutjat que hagi de pagar 6.000 euros a una família d'Alella per escolaritzar la seva filla en castellà. Es tracta de la primera sentència en el contenciós que el govern català manté amb la reforma de la LOMCE que va impulsar l'aleshores ministre José Ignacio Wert i que el Tribunal Constitucional ja va suspendre parcialment.

 

Precisament, aquest ha estat el motiu que ha provocat la resolució en aquest sentit. Sense entrar en el fons de la qüestió, el TSJM recorda que el Tribunal Constitucional ja va anul·lar els articles de la llei Wert que obligaven a la Generalitat a indemnitzar amb 6.000 euros als pares que haguessin d'escolaritzar als seus fills en castellà a les escoles privades perquè no hi havia l'oferta als centres públics.

 

Envaïa competències autonòmiques

La sentència del TC argumentava que aquests articles per garantir l'escolarització en castellà amb fons públics no respectava el repartiment de competències entre l'Estat i la comunitat autònoma. Tot i això, l'advocacia de l'Estat va seguir reclamant la compensació en considera que existia una obligació de les comunitats autònomes de garantir l'ensenyament en les llengües oficials.

 

«Això de cap manera pot incidir en el dret a l'educació o a rebre l'ensenyament en les llengües cooficials pels alumnes interessats. Tots aquests temes depassen l'objectiu d'aquest recurs», assegura la sentència del TSJM. Per la seva banda, la Generalitat acusa aquesta família de frau perquè es va matricular en una escola trilingüe voluntàriament i no perquè no hi hagués l'oferta de l'escolarització en castellà als centres públics.

 

La reforma de la llei va ser promoguda per José Ignacio Wert | CatalunyaDiari.cat

 

Wert obligava a pagar 6.000 euros a la Generalitat

En la polèmica llei Wert de l'any 2016 figurava que la Generalitat hauria d'indemnitzar amb 6.000 euros als pares que haguessin d'escolaritzar els seus fills en castellà als centres privats davant la impossibilitat de fer-ho a les escoles públiques. El pagament el faria el mateix ministeri de l'Interior i després els diners li serien retirats a la Generalitat.

 

Des de la seva implantació el curs 2014-2015, 154 famílies van sol·licitar aquesta ajuda, tot i que només 50 van ser acceptades. Malgrat això, aquests diners d'indemnització mai van arribar a ser detrets al Departament d'Ensenyament.