Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un bomber remullant la zona calcinada per l'incendi de Llançà

Confusió sobre els hidroavions francesos que no van actuar al Cap de Creus

L'Estat va optar per enviar suport aeri des de Pollença i Saragossa

ACTUALITZACIÓ 18/07/2021 17:55

Segons els informes del govern francès, els mitjans aeris destinats a l'extinció d'incendis es trobarien a Nimes, i no a la ciutat de Perpinyà. Això implicaria que el temps de desplaçament fins a Llançà i el Cap de Creus seria de 45 minuts, i no de 15 minuts.

Així ho assegura 'Crónica Global', que cita el Dossier de Premsa contra els Incendis de l'any 2021 del país veí. En aquest document, consta que els hidroavions i els helicòpters de la Seguretat Civil francesa es troben a 200 km del Cap de Creus. 

El director general de Prevenció: "Ens vam emprenyar"

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort, ha retret al govern espanyol que no permetés l'ús de dos hidroavions francesos que estan a Perpinyà per atacar el foc de Llançà, oferint només els mitjans de l'Estat.

"Ens vam emprenyar molt", ha reconegut a Catalunya Ràdio, on ha subratllat que aquest és un "dilema que arrenca de fa moltíssims anys". "No hi ha ningú que discuteixi que en un cas d'imperiosa necessitat d'actuar el primer és que vinguin els hidroavions francesos", ha dit.

El govern espanyol no va autoritzar l'entrada d'hidroavions francesos

"Els tenim a Perpinyà i passen 15 minuts entre que s'enlairen i descarreguen aigua", ha continuat Delort. En aquest sentit, ha lamentat que les coses es compliquin quan es parla de "frontera" i de "bandera".

"Vostè coneix la zona nord de Girona? Vostè s'ho està mirant des d'un lloc que no té ni idea de què carai estem parlant", ha etzibat Delort. Tot això, després que el govern espanyol no autoritzés l'ús de dos hidroavions francesos que estaven aterrats a Perpinyà.
 

"Home, que som Europa"

Segons ell, "més que una disfunció, hi ha visions diferents". El CECAT ja va demanar divendres poder utilitzar aquestes dues eines, però des del Ministeri van oferir mitjans procedents de Pollença o Saragossa. Delort ha indicat que també els van ser útils, però que el que més es necessitava en aquell moment eren avions de gran capacitat. 

"Home, que som Europa! Els recursos de suport internacional i de cooperació europea hi són", ha exclamat. Aquesta polèmica, ha dit, es remunta a fa molts anys, i ha citat l'incendi de les Gavarres als anys 80. Delort ha constatat que passen els governs i el problema encara no s'ha resolt, així que ha instat a parlar-ne en fred i amb tranquil·litat.

L'incendi al Cap de Creus, estabilitzat

A primera hora d'aquest diumenge, els Bombers de la Generalitat han informat que havien aconseguit estabilitzar l'incendi. En total, el foc havia calcinat més de 400 hectàrees, la majoria al Parc Natural del Cap de Creus

Per aconseguir-ho, els ejectius d'emergències van haver d'esforçar-se per a crear 12 km de línies d'aigua, fer foc tècnic a dos quilòmetres. En total, unes 55 dotacions terrestres treballaven encara a primera hora d'avui, mentre els mitjans aeris s'havien reduït. 

Cal dir, però, que els veïns de les urbanitzacions de Masferrer i Sant Pere de Rodes seguien sense poder tornar a les seves cases. Pel que fa als habitants de la Selva de Mar, seguien confinats a les seves cases. 

Aquesta evolució positiva de l'incendi s'ha degut, en part, a la tranquil·litat meteorològica durant la nit, que ha permès treballar activament per a evitar revifalles. "Només hem tingut una punta de vent intens a les cinc de la matinada", han destacat els Bombers.

Circulació oberta a la Selva de Mar al migdia

Al migdia de diumenge, els Bombers concentraven els esforços en dos torrents mal cremats de l'incendi de Llançà (Alt Empordà). Si la situació no es torça, confien poder controlar-lo al vespre. Les zones on es treballa per evitar revifalles són a la Vall de la Santa Creu i a la Selva de Mar.

Això fa que els evacuats no puguin tornar a casa encara. De totes maneres, sí que es permet que els qui viuen a la Selva de Mar es puguin moure. "La circulació està oberta, però recomanem que no s'hi vagi", diu el cap operatiu dels Bombers, l'inspector Ferran Garcia. El foc ha calcinat 415 hectàrees, sobretot de matollars, la gran majoria de les quals dins el parc natural (en concret, 402).