IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern de Rajoy explica en un document d'onze folis els motius per aplicar el 155

Cita sentències del TC i adverteix de l'aturada en l'activitat econòmica a Catalunya, amb sortida d'empreses

El Govern ha preparat un document d'onze folis, als quals ha tingut accés Europa Press, en els quals justifica l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya per la necessitat de restaurar la legalitat, assegurar la neutralitat institucional, mantenir el benestar social i el creixement econòmic i assegurar els drets i les llibertats de tots els catalans. Aquests són els quatre «grans objectius» que emparen, segons l'Executiu, l'aplicació d'aquest procediment que es planteja "de forma garantista", perseguint en tot cas "assegurar drets i no restringir llibertats".

  

  

En aquest document, el Govern també acudeix a la doctrina del Tribunal Constitucional, que en una sentència de l'any 2014 diu que l'article 155 «opera com mesura d'últim recurs de l'Estat davant una situació d'incompliment, manifest i contumaç, deliberat o negligent d'una determinada comunitat autònoma, que no ha adoptat, primer per pròpia iniciativa i després a instàncies de l'Estat, les mesures oportunes per corregir la desviació en la qual ha incorregut». En una altra sentència de 1981, que cita aquest text, l'alt tribunal qualifica l'article 155 com un dels preceptes constitucionals «conseqüència del principi d'unitat i de supremacia de l'interès de la nació».

  

  

En una altra part del document de l'Executiu s'explica «que les pretensions secessionistes estan motivant ja una seriosa deterioració del benestar social i econòmic a Catalunya», havent-se provocat «una progressiva fractura i s'han posat en risc les condicions pel creixement econòmic». En aquest sentit, cita el trasllat de domicilis socials d'importants empreses catalanes, el dany a l'activitat turística i, en l'àmbit industrial, una disminució en el nombre de comandes d'automòbils, mentre que en el comerç interior s'observa una baixada de les vendes en grans superfícies.


Comentaris

envia el comentari