El TC insta al Govern a presentar al·legacions als recursos paralitzats pel 155

L’executiu de Torra té 15 dies per defensar la constitucionalitat de les lleis catalanes suspeses

El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu
El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

La fi de l’aplicació del 155 comença a tenir les seves conseqüències. Aquest dimarts, 5 de juny, el Ple del Tribunal Constitucional ha aprovat per unanimitat donar un termini de 15 dies a la Generalitat perquè es pugui personar i formular al·legacions en diversos recursos d'inconstitucionalitat que havien estat paralitzats per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

D’aquesta forma, l’executiu de Torra té una nova oportunitat per defensar la constitucionalitat de lleis catalanes que han estat suspeses per l’alt tribunal i intentar que els magistrats del TC canviïn d'opinió. Cal recordar que el govern de Mariano Rajoy va presentar diversos recursos d’inconstitucionalitat que ja havien estat admesos a tràmit i, per tant, les lleis havien quedat suspeses. El Govern va presentar recursos d'apel·lació, però aquests van quedar paralitzats fruit de l'aplicació del 155.

Així doncs, el ple del TC interpreta que la formació del nou Govern a Catalunya comporta la pèrdua de vigència del Reial Decret 944/2017, que impedia que els recursos presentats des de Catalunya poguessin ser tramitats.

Recursos del govern espanyol i del Parlament

El TC emplaça el nou executiu català a poder-se personar en 14 recursos. 11 d’aquests responen a recursos presentats pel govern espanyol, entre les quals hi ha la reforma de la llei de Presidència amb què es buscava investir Carles Puigdemont a distància.

Els recursos pendents de tramitació presentats pel govern espanyol afecten diversos preceptes de la llei de voluntats digitals i modificació dels llibres segon i quart del Codi Civil de Catalunya, de la llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial o alguns articles de la llei d'universalització de l'assistència sanitària.

A més, està pendent de tramitació el recurs del govern espanyol a les lleis de l'Agència Catalana de Protecció Social, de les associacions de consumidors de cànnabis, la de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, alguns preceptes de la llei de comerç, serveis i fires, de la llei del canvi climàtic, de la regulació d'impostos a grans establiments comercials i de la llei que ordena els serveis de transport de viatges en vehicles de més de nou places.

D’altra banda, també estan pendents els recursos presentats pel Parlament i Podem contra l'acord del Senat per a l'aplicació del 155.


Comentaris

envia el comentari