Els grafitis al metro i al tren van suposar una factura de més de 17 milions d’euros durant l’any passat

Les companyies ferroviàries han posat de manifest aquest problema, i insisteixen en què el vandalisme s’ha de perseguir penalment

Tren de rodalies Renfe
Tren de rodalies Renfe | Cedida

Els principals operadors de transports públics catalans –que són Transports Metropolitans de Barcelona, Rodalies de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat– es van gastar més de 17 milions d’euros durant l’any 2017 per tal de retirar pintades i posar remei a diversos desperfectes provocats en actes vandàlics. Així doncs, els grafitis i les pintades estan esdevenint un problema cada vegada més greu en ciutats grans com Barcelona.

Les empreses es queixen no només del fet d’haver de netejar totes aquestes creacions, sinó també de les aturades obligades que pateixen molts trens amb passatgers a causa dels grafiters , fet que consideren un problema de seguretat al qual cal posar remei tan aviat com es pugui.

 Més de 17 milions d’euros gastats durant l’any 2017

Així doncs, l’Observatori de Civisme en el Transport Ferroviari, que és una associació que agrupa totes les companyies que operen a l’Estat, ha fet públiques unes dades que recullen que, només l’any passat, un 50% de les accions dels grafiters es van incrementar en els espais que controlen.

Això suposa unes 3.520 incidències per cada milió de passatgers. Unes incidències que afecten, sobretot, la capital catalana i la capital d’Espanya, Madrid, tal com ha informat Oriol Juncadella, director de FGC Operadora.  

Si desglossem el total d’euros invertits en neteja i reparacions, trobem que dels 17 milions, deu es corresponen amb TMB, que és el que costa netejar les pintades –amb unes despeses d'1,25 milions d’euros–, repintar els trens –un fet que cal dur a terme cada tres pintades– i la resta de costos que es relacionen amb el trencament d’obertures per accedir a les instal·lacions.

A banda, també s’ha de tenir en compte les despeses generades durant el temps de servei perdut per les interrupcions de la circulació de trens i l’elevat cost de la contractació de suficients vigilants de seguretat. Durant l’any passat, es van veure afectats un total de 1.318 vagons i es va netejar una superfície de 34.378 metres quadrats.

Quant a Rodalies, les seves despeses augmenten fins a 6,7 milions d’euros, invertits a netejar més de 85.000 metres quadrats de la superfície que cobrien aproximadament uns 6.000 grafitis als vagons.

Si, a més, tenim en compte altres tipus de desperfectes –tals com trencament de vidres, buidat d’extintors, ús indegut d’alarmes, atropellament d’objectes indegudament col·locats a la via, alteració de l’ordre públic o llançament de pedres, entre d’altres–  la suma ascendeix fins a més de deu milions d’euros, a banda dels retards ocasionats a 927.000 viatgers.

Els FGC demanen més implicació de la Fiscalia

Malgrat tot, els principals operadors no lamenten tan sols el cost econòmic, sinó que posen èmfasi en el fet que es tracta d’un assumpte de «vandalisme i delinqüència», i que s’ha de posar remei a tot el conjunt de bandes organitzades que estan provocant aquest tipus de contratemps.

En aquest marc, els FGC reclamen que es tipifiqui un nou delicte penal que englobi tots els danys ocasionats en els mitjans de transport públics, emparant-se en l’impacte social, ambiental i econòmic que provoquen aquest tipus de vàndals.


Comentaris

envia el comentari