Un atemptat a Barcelona i París, l'objectiu dels terroristes de Ripoll

Els terroristes volien atacar la Sagrada Família, el Camp Nou i una discoteca de Barcelona o Sitges a més de la torre Eiffel de París, segons els investigadors

Cotxe bolcat després de l'atemptat a Cambrils.
Cotxe bolcat després de l'atemptat a Cambrils. | EFE

Aquest mes d'agost farà un any dels atemptats de Barcelona i de Cambrils. Setze persones van morir i més de 150 van resultar ferides en el macabre atropellament a la Rambla, l'atac al passeig Marítim de Cambrils i també a la casa ocupada d'Alcanar. Encara queden molts interrogants d'aquells atemptats i de com i qui els va organitzar. L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, en va ser l'autor intel·lectual dels atacs o va rebre ordres des de l'exterior, són algunes de les coses que encara no s'han pogut aclarir.

El jutge que investiga els atemptats a l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, ha aixecat parcialment el secret d'actuacions, fet que permetrà que es vagin coneixent detalls de com es va organitzar i què va passar realment a Ripoll, Alcanar, Barcelona i Cambrils. Si bé ja s'havia publicat que es creia que els terroristes de Ripoll tenien intenció de fer un gran atemptat a Barcelona amb furgonetes amb explosius a la Sagrada Família, a una zona turística, a una discoteca (a Barcelona o a Sitges) i també al Camp Nou, tal com s'ha pogut confirmar ara. Fins i tot, es creu que es volia atemptar alhora a París, a la Torre Eiffel. El que primer eren suposicions, ara, quan ha anat avançant la investigació, s'ha pogut anar confirmant, tal com avança avui El Periódico.

El Camp Nou, l'objectiu dels terroristes de Ripoll

Els investigadors tenien sospites que els terroristes volien atemptar contra el camp del FC Barcelona i quan s'ha tingut accés als telèfons mòbils dels de Ripoll s'ha pogut veure que van ser al Camp Nou, que en van fer cerques per Google i que tenien documents amb horaris de partits del Barça. Mohammed Hichamy havia fet un estudi sobre el camp de Barça; ubicació, accessos, etc.

Mohamed Houli Chemlal, detingut per la Guàrdia Civil, quan va ser posat a diposició de l'AN.
Mohamed Houli Chemlal, detingut per la Guàrdia Civil, quan va ser posat a diposició de l'AN. | CatalunyaDiari.cat

 

Es creu que l'atemptat es volia fer, de manera simultània, el 20 d'agost, el dia que el FC Barcelona va jugar contra el Betis. L'explosió d'Alcanar —que s'havia convertit en un laboratori on hi fabricaven els explosius— ho va precipitar tot. L'atac finalment va ser un atropellament a la Rambla, després de quedar-se sense explosius.

Alguns dels membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll van ser a la botiga oficial del FC Barcelona dies abans dels atacs de Barcelona, tal com ha pogut saber la policia. Es creu que hi van anar per inspeccionar la zona i també per comprar productes del Barça per fer-se passar per aficionats del club.

Imatge d'arxiu del Camp Nou.
Imatge d'arxiu del Camp Nou. | Cedida.

 

Atemptat simultani el 20 d'agost: Barcelona i París

Les investigacions segueixen avançant. La policia està convençuda que la informació que va donar Mohamed Houli Chemlal quan va ser detingut i que va assegurar que els terroristes tenien intenció d'atemptar contra la Sagrada Família era certa. Però la teoria dels policies —Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil—, que treballen mà a mà amb el jutge de l'Audiència Nacional, és que l'atemptat hagués sigut internacional. Els terroristes havien estat a París, a la Torre Eiffel, que també s'havia convertit en un objectiu dels homes a les ordres d'Es Satty.

L'atzar de l'explosió d'Alcanar va evitar un gran atemptat, un dels més sanguinaris que s'haguessin registrat a Europa. Segons els investigadors, a més, els terroristes també volien atemptar contra una discoteca. Entre els documents que s'han intervingut hi ha informació sobre la sala barcelonina Razzmatazz i també d'una discoteca per homosexuals de Sitges.


Comentaris

envia el comentari