IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

Gran part de la península, afectada per un núvol radioactiu que està recorrent tota Europa

Els científics francesos descarten la possibilitat que hagi estat un accident nuclear

Indicador que ha facilitado el instituto francés de Seguridad Nuclear (IRSN)
Indicador que ha facilitat l'institut francès de Seguretat Nuclear (IRSN) | Cedida

L'institut francès de Seguretat Nuclear (IRSN) alerta que un núvol radioactiu està recorrent tota Europa. Les primeres informacions indiquen que la fuita dels elements es va produir en una central nuclear de Rússia o Kazakhstan, o en algun centre de tractament radioactiu. No obstant això encara no s'ha conclòs l'origen dels gasos que estan avançant per el continent europeu.

Els corrents d'aire han facilitat l'extensió del material nuclear pel continent, arribant a la major part dels països de la zona. De moment, els únics llocs de la península Ibèrica que no han estat afectats pel núvol són Portugal i Galícia. La resta del territori ibèric ha rebut, en major o menor quantitat, algun percentatge dels materials radioactius.

Segons informa ‘Los Replicantes’, encara no s'ha registrat cap tipus de problema, sanitari o mediambiental, per aquest succés. De moment, tot sembla apuntar que l'origen del núvol és a la zona sud dels Urals  i el riu Volga. Per la seva banda, el govern de Rússia ha negat l'existència del núvol, perquè només els mesuradors vells del continent l'han registrat. A més, afirma que no existeix cap registre dels materials nuclears, encara que tot apunta que la fuita dels elements es va produir dins del seu territori. 

La substància que es va registrar als mesuradors francesos es correspon al ruteni 106, un compost nuclear usat principalment a la medicina, segons publica el citat mitjà. A més, la quantitat del material dispers va ser considerable i hauria d'haver obligat a desallotjar el voltant de les zones adjacents a les instal·lacions afectades, segons les autoritats franceses.

El mateix mitjà explica que s'ha descartat la hipòtesi d'un possible accident nuclear, perquè hagués suposat la fuita d'altres compostos que no s'han registrat en el medi ambient. Encara que la recerca contínua, el núvol segueix recorrent tota Europa, tot i que disminuint de manera progressiva.


Comentaris

envia el comentari