Una gran missió a l'Àfrica, truncada per la tragèdia. Jordi, el català que ha perdut la vida en l'accident aeri del Boeing 737 d'Ethiopian Airlines, viatjava a Kènia per motius professionals. Però més enllà de feina, hi tenia encomanat un gran projecte, un dels més importants al país: dessalar aigua per a més d'un milió de persones.
L'enginyer químic liderava el desenvolupament de la primera planta dessaladora de gran capacitat a Kènia, una infraestructura que ha de subministrar més de 100.000 metres cúbics d'aigua al dia a milers i milers de persones del comtat de Mombasa, afectat per l'escassetat d'aigua des de fa molts anys.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
La víctima treballava actualment, des de feia gairebé tres anys, en una de les seus de l'empresa Almar Water Solutions a Madrid. Es tracta d'una companyia especialitzada en el desenvolupament, promoció, finançament, disseny i operació d’infraestructures d’aigua, com ara dessaladores, potabilitzadores, depuradores i plantes de regeneració. La firma treballa en 25 països del món, liderant grans projectes d'infraestructures d'aigua.
La tragèdia s'ha interposat en el seu camí
L'enginyer de 46 anys, que va estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya, havia escollit aquesta companyia per liderar el seu gran projecte a Kènia, després d'haver treballat anteriorment a grans empreses com ara Comsa Medi Ambient, a Xile, i la firma andalusa Abengoa, a la Xina i a Texas. En la primera, liderava projectes per solucionar la monotorització de la qualitat de les aigües.
En total, el català havia treballat més de 20 anys en el sector de l'aigua i el medi ambient, gestionant sobretot projectes de dessalinització d'aigua del mar i treballant en plantes d'aigües residuals. En definitiva, una carrera amb una gran projecció internacional.
Però aquest diumenge el destí va jugar-li una mala passada. L'avió que feia el trajecte d'Adis Abeba fins a Nairobi, on precisament viatjava Jordi Dalmau, veí de Granollers, es va accidentar provocant la mort de les 157 persones que l'ocupaven. Després de la tragèdia, la companyia ha decidit suspendre l'ús del model concret que va tenir l'accident fins a nou avís, «com a mesura addicional de seguretat», ha apuntat l'aerolínia en un comunicat.
- També pots llegir: L’aire contaminat causa cada any la mort de 7 milions de persones