Troben tres granades de la Guerra Civil a Linyola, al Pla d’Urgell

Els artefactes han estat localitzats en un búnquer construït entre el 1937 i el 1938

Imatge del búnquer de Linyola on s'han trobat tres granades de la Guerra Civil sense detonar
Imatge del búnquer de Linyola on s'han trobat tres granades de la Guerra Civil sense detonar | CatalunyaDiari.cat

Perillosa troballa la que van fer aquest dimarts l'arqueòleg i els treballadors que es trobaven fent tasques d'excavació en un dels búnquers de la Costera de Linyola, al Pla d'Urgell. Situats al passadís d'entrada a l'estructura defensiva, concretament en el seu darrer nivell, van trobar tres granades de la Guerra Civil que no havien explotat. A més, la instal·lació també incorporava un nivell de bales de cartutxos de fusell, també carregats.

Ràpidament, els arqueòlegs van avisar als Mossos d'Esquadra i una unitat del TEDAX es va desplaçar fins al lloc i va activar tot el protocol per fer explotar les granades de forma controlada. Els artefactes van esclatar a la vegada, provocant una columna de fum, tot i que no va ocasionar cap desperfecte als búnquers, que podran seguir sent recuperats. Durant l'operatiu també hi havia, de forma preventiva, diverses unitats dels Bombers i una ambulància del SEM.

Uns búnquers de la Guerra Civil

Els tres artefactes explosius han estat trobats als búnquers de la Costera, a Linyola, unes instal·lacions que van ser construïdes entre finals de l'any 1937 i principis de l'any 1938, poc abans de l'entrada de les tropes nacionals a la província de Lleida. El Cap de Pont de Balaguer es va establir a la primavera de l'any 38 i a inicis del 39 va caure, motiu pel qual moltes d'aquestes estructures defensives van quedar abandonades sense entrar en combat.

Ara, però, 80 anys després l'Ajuntament de Linyola ha decidit recuperar aquestes instal·lacions i el passat mes de juliol van començar els treballs que han donat amb la troballa d'aquestes granades sense explotar integrades a terra i diversos tipus de munició. Amb ella, l'arqueòleg que dirigeix els treballs ha explicat que intentaran esbrinar el bàndol al qual pertanyia, encara que tot fa pensar que les bombes eren republicanes.

Primer pla de les tres granades trobades a Linyola
Primer pla de les tres granades trobades a Linyola | CatalunyaDiari.cat

 

Troben un fusell de la Guerra Civil a Camarasa

Fa uns mesos, els Agents Rurals van trobar les restes d'un fusell de la Guerra Civil quan es trobaven realitzant tasques de desequipament de vies d'escalada il·legals a la zona de Camarasa, a la Noguera. Després de consultar als Mossos d'Esquadra, aquest antic objecte va ser lliurat als serveis territorials de Cultura i dipositat al Museu de la Noguera.


Comentaris

envia el comentari