El grup policial de Rosa Peral i Albert López va protagonitzar nombrosos incidents amb els manters a Barcelona

Destacava per la violència que utilitzava contra els venedors ambulants, que estaven realment terroritzats

Rosa Peral i Albert López, els exagents de la Guàrdia Urbana investigats
Rosa Peral i Albert López, els exagents de la Guàrdia Urbana investigats per la mort d'un manter a Montjuïc   | Cedida

Dimarts passat, els dos exguàrdies urbans de Barcelona investigats pel crim del pantà de Foix van ser imputats també per la mort d'un manter a la capital catalana. La víctima va caure des d'una gran alçada a la zona del Castell de Montjuïc, mentre fugia de la policia, i en el seu moment el cas es va arxivar de forma provisional, ja que els agents van assegurar que l'home s'havia precipitat sol.

Tant Rosa Peral com Albert López formaven part de la Unitat de Suport Diürn (USD), i constituïen un grup que durant molts anys va sembrar el terror entre els manters de Barcelona. Ara, però, el jutge ha decidit investigar si aquella fama de perseguidors era real, i si aquell fatídic dia els agents van posar fi a la vida de José Antonio González, enterrat des de fa tres anys a Utrillas. 

Protagonistes de la mà dura contra els manters de Barcelona

Tal com relata 'El Periódico', la figura dels dos està molt lligada a la de Juan José L., antic cap de la Unitat de Suport Diürn (USD) de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Des dels seus inicis al cos policial, Juan José va destacar per la facilitat amb què esquivava les acusacions de mala praxi, i entre el col·lectiu okupa era conegut com a «cara buldog». De fet, diverses fonts del mencionat col·lectiu asseguren que «és un sàdic» per les seves actuacions. 

Imatge dels manters a l'entrada de l'estació de metro de Plaça Catalunya
Imatge dels manters a l'entrada de l'estació de metro de Plaça Catalunya | Catalunya Diari

 

Sigui com sigui, la USD va liderar la lluita contra el top manta a la ciutat comtal, i Albert López va ser un dels que més incidents va protagonitzar. Per exemple, l'any 2011 va ser jutjat i absolt per agredir un manter en una estació de metro, i el 2012 va rebre una condemna per pegar «innecessàriament» un home d'origen senegalès a la plaça del Duc de Medinaceli. Un portaveu del sindicat de manters assegura fins i tot que tant a Albert com a Juan José els encantava «pegar-los». 

Tot això va desembocar en un violent enfrontament a passeig de Gràcia l'any 2015. Posteriorment, desenes de venedors es van presentar a la comissaria de Ciutat Vella per denunciar l'excessiva violència utilitzada contra el col·lectiu. «Els caps de setmana hi ha un senyor (Juan José L.) que ens pega i es queda amb els diners sense donar-nos cap resguard», van assegurar llavors, tot i que el cas no es va investigar a fons i no es va poder demostrar res. 

L'arribada de Rosa Peral a la Unitat de Suport Diürn

Malgrat tot, Juan José tan sola va ser expedientat en dues ocasions, per infraccions menors, i és que «sempre troba la manera d'escapolir-se». Pel que fa a Rosa Peral, van cridar l'atenció la seva «cabellera morena llarga», i el fet que conduïa una motocicleta de gran cilindrada. «Tenia el tio que volia i li agradaven els homes durs, musculats», asseguren alguns dels seus excompanys de classe de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). 

Quan es va integrar al cos de la Guàrdia Urbana, tots van semblar «tontos». En aquella època, ella tenia diversos amants, de forma paral·lela a la relació que mantenia amb el pare de les seves dues filles. Finalment, després de la difusió d'una fotografia íntima seva, va demanar el trasllat a la USD, i es va integrar al polèmic grup del caporal Juan José L. 

En el cas del manter mort, el caporal va declarar com a testimoni, tot i que no era al davant quan va tenir lloc el tràgic incident. Ara, el jutge haurà de determinar si realment va ser un incident, o si el grup era realment el terror dels manters de Barcelona. 


Comentaris

envia el comentari