Preocupació a Mossos per la presència de grups «organitzats i violents» als CDR

La policia sabia que hi hauria grups violents però es va decidir no tancar el Parc de la Ciutadella | Es van poder trencar el cordó policial i es va arribar fins a la porta del Parlament

Agents de Seguretat Ciutadana defensant la porta del Parlament de Catalunya.
Agents de Seguretat Ciutadana defensant la porta del Parlament de Catalunya. | Guillem RS

Les imatges d'aquest cap de setmana i dilluns, amb les accions violentes que han obligat al cos dels Mossos d'Esquadra a actuar, són un canvi en el paradigma d'ordre públic a la ciutat de Barcelona, un canvi que arriba després d'anys de Procés en què els enfrontaments amb la policia han sigut mínims. Va ser dissabte el moment clau que va fer veure als Mossos que grups organitzats i violents tenien intenció d'alterar l'ordre públic. Durant la manifestació en contra de la marxa de Jusapol els Mossos van intervenir per mantenir la línia policial que aquests grups volien trencar i quan ho van fer van trobar-se amb una pancarta que portava reforç amb matalassos, fet que els va fer pensar que hi havia intenció de confrontació amb la policia.

D'igual manera es va repetir aquest dilluns al final de la manifestació que havia convocat la Plataforma 1-O i que va acabar davant de les portes del Parlament. Mossos d'Esquadra, mitjançant els seus equips d'Informació, sabien que hi havia possibilitat d'incidents per la presència al Parc de la Ciutadella, de grups violents. Tot i això, i segons ha detallat el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, es va decidir no tancar el parc del Parlament pel contingut de la manifestació «reivindicativa» i pacífica. El que sí que es va fer, sabent que alguns grups podrien intentar assaltar el Parlament, va ser canviar el final de la marxa, que havia d'acabar just dintre del Palau del Parlament i finalment es va fer a uns 30 metres.

Unes 300 persones van intentar entrar al Parlament

Quan es començava a acabar l'acte, un grup de persones, unes 300, van treure les tanques que protegien el Parlament i es van enfrontar amb la policia. Durant molta estona es va viure una jornada d'alta tensió, que l'ARRO dels Mossos va aguantar la línia fins a les 10 de la nit, quan es van replegar en un lateral del Parc de la Ciutadella, per poder dispersar els manifestants amb una dura càrrega policial. Durant aquesta operació es van disparar projectils de foam i van resultar ferides diverses persones. El director general ha assegurat que es va intentar la mediació fins al darrer moment amb les persones que estaven intentant trencar la línia policial i que quan es va tenir clar que la seva intenció era entrar al Parlament es va decidir fer la maniobra per dispersar-los. Els enfrontaments amb la policia es van desplaçar a l'exterior del Parc de la Ciutadella, on es van creuar i cremar contenidors, es van fer barricades i es van llençar pedres a la policia.

Davant d'aquest canvi d'actitud d'alguns grups de l'independentista, els Mossos d'Esquadra han mostrat la seva preocupació. Tot i que tant el director general com el portaveu del cos, l'inspector Albert Oliva, han volgut desvincular els grups dels CDR i han assegurat que són grups que van per lliures, que estan organitzats i que la seva missió és alterar l'ordre públic. «Són grups minoritaris», ha assegurat el director general, però les diverses unitats del cos estan treballant per saber quin recorregut poden tenir aquestes accions i quin gruix social poden arribar a tenir i si poden ser considerats una amenaça per l'ordre públic a la ciutat de Barcelona. Des de feia anys, amb els aldarulls pel desallotjament de Can Vies o del Banc Expropiat de Gràcia, que no s'havien viscut a la capital de Catalunya aquest tipus de desordres públics.

Operatiu dimensionat i preparat, segons Mossos

El director general de la Policia també ha assegurat que el cos està valorant l'actuació i operatiu d'aquest dilluns, sobretot a les zones d'incidents com Via Laietana, on els manifestants van llençar objectes contra la Prefectura de la Policia Nacional, al Parlament i també a Girona. Tot i que no ha avançat si haurà de fer autocrítica, sí que ha assegurat que és habitual que el cos posi en relleu els operatius per saber si es poden millorar. El que sí que ha assegurat és que es tenien els efectius que calien per actuar si era necessari, com ho va ser, i que hi havia la planificació que calia per fer front als aldarulls que es van preveure.

La presència d'agents de Seguretat Ciutadana fent tasques d'ordre públic en la defensa de les portes del Parlament, el director general ha assegurat que estava prevista i que són també les seves funcions. Andreu Martínez no ha volgut entrar a valorar les declaracions del president del Govern, Quim Torra, que va demanar als CDR que pressionessin més i si va ser això el que va provocar els aldarulls del vespre de l'aniversari del Primer d'Octubre.


Comentaris

envia el comentari