IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Guàrdia Civil investiga cinc consistoris del Bages per suposades irregularitats en la contractació de policies locals

S'ha imputat alcaldes i funcionaris de les poblacions de Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Artés i Navàs

Imatge d'arxiu d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Civil.
Imatge d'arxiu d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Civil. | CatalunyaDiari.cat

La Guàrdia Civil ha informat que ha imputat un total de 32 persones –la majoria alcaldes i funcionaris- de cinc Ajuntaments de la comarca del Bages per presumptes irregularitats en la contractació d'agents interins de les policies locals. La investigació, que es va iniciar el 2016 arran de la denúncia d'un particular que es trobava en un procés de selecció, s'ha centrat en el nomenament de 25 agents interins. Els consistoris investigats són els de Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Artés i Navàs.

Els investigadors del Grup II de Delinqüència Econòmica i Urbanisme de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Barcelona van detectar suposades irregularitats com l'adjudicació d'una plaça sense el permís de conduir BTP, que era requisit indispensable, o sense tenir en compte les Bases reguladores del concurs al·legant «màxima urgència». També investiguen un presumpte delicte de tràfic d'influències pel nomenament del fill del cap de la Policia Local d'un dels municipis, previ informe favorable del propi cap policial, amb coneixement de vincles familiars per part del personal del consistori.

Entre els 32 investigats estan els alcaldes electes del període investigat, a partir de 2007, amb un total de nou regidors, quatre d'ells actualment en actiu, tal com han precisat fonts de la Guàrdia Civil, a més de secretaris municipals, sotssecretaris i responsables de l'Àrea de Recursos Humans.

La investigació va arrencar el juliol de 2016 quan es va rebre una denúncia per part d'un ciutadà que es trobava en un procés de selecció per ocupar una plaça d'interí, informant de suposades irregularitats per part d’un ajuntament vinculat en aquest procés.

La Guàrdia Civil va destapar irregularitats en concursos de provisió de vacants i en nomenaments d'interins des de 2007, vulnerant l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, després d'analitzar per ordre del Jutjat d'Instrucció 4 de Manresa (Barcelona) els expedients administratius dels concursos i les borses de treball municipals dels diversos ajuntaments.

Les reaccions dels alcaldes imputats per la Guàrdia Civil

L'alcalde de Sallent, David Saldoni (PDeCAT), ha negat que des del consistori que encapçala s'hagin fet contractacions a dit i defensa la transparència del procés. «Estem molt tranquils i no tenim res a amagar», ha assegurat. Segons Saldoni, malgrat que les contractacions sí que es van fer «d'urgència» es van analitzar «currículums» i «mèrits». «Sempre prioritzarem la seguretat de la gent i, per tant, si hi ha manca d'agents el que no podem fer és deixar un torn amb un agent», ha afegit. Saldoni va declarar davant de la Guàrdia Civil per aquests fets, conjuntament amb alguns membres de l'equip de govern i tècnics, així com el secretari municipal. Explica que se'ls hi va demanar pel procediment que empren, contractacions dels darrers 10 anys, i que les declaracions van durar hores.

De la seva banda, el batlle de Navàs, Jaume Casals (CUP), s'ha expressat en termes similars al de Sallent i ha dit que sí que han efectuat contractacions per la via d'urgència en alguna ocasió perquè, segons ha dit, «tenim molts problemes per cobrir les places». De fet, Casals ha relatat que recentment han finalitzat un procés de concurs de contractació de policia local que s'ha allargat vuit mesos i ha lamentat que «són processos que costen molts diners als Ajuntaments i costa molt tirar-los endavant». 

En el cas d'Artés, l'exalcalde del municipi Josep Candàliga (ERC) que ostentava el càrrec en el moment de la investigació també ha deixat clar que no es van produir irregularitats en cap nomenament i ha aclarit que «en la majoria de casos les gestions del personal no les fan els polítics directament». 


Comentaris

envia el comentari