L'aplicació Whatsapp instal·lada en un telèfon mòbil

La Guàrdia Civil alerta d'una nova estafa a WhatsApp: «Coca-cola no regala res»

El cos de policia demana desconfiar dels missatges virals que arriben a través de les xarxes socials

S'ha difós una notícia per alertar d'un frau que s'estava cometent de forma massiva a tot el país. L'estafa, que s'ha estès per una coneguda aplicació de missatges, es feia passar per una promoció de Coca-Cola.

El frau que circula per WhatsApp i que ha posat en alerta la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil juntament amb els Mossos d'Esquadra han alertat per les xarxes d'aquesta nova estafa de pesca. Els estafadors han fet servir l'aplicació de WhatsApp per enviar missatges i suplantar la identitat de Coca-Cola.

L'enllaç que ha arribat a través de WhatsApp reenvia l'usuari a la web fraudulenta, amb un aspecte molt semblant al de Coca-Cola, però no és el web original. La Guàrdia Civil sempre recomana acudir al domini real d'una marca per veure si realment tenen disponible aquesta promoció i per així evitar fraus.

L'anunci promet regals i premis

A l'enganyós missatge s'anunciaven «regals pel 130è aniversari de Coca-cola» i «5.000 productes exclusius gratis», juntament amb un enllaç. El mètode es tracta de fer arribar l'usuari a una web fraudulenta utilitzant com a reclam la possibilitat d'obtenir regals.

A la web falsa, es demana que l'usuari proporcioni dades personals i, com a recompensa, guanya una targeta de 500 euros per a combustible i gas a les benzineres Shell. Més enllà de l'atractiu anunci, a la lletra petita es pot llegir l'objectiu real. Si s'hi aporten les dades, s'accepta la subscripció d'un pagament de 43,5 euros cada dues setmanes i 6,95 euros per cancel·lar-la.

El missatge perillós s'ha fet viral

Els que han "caigut" a la trampa s'han trobat amb un petit joc dins de la web per aconseguir el premi. L'usuari ha de triar el premi ocult entre diverses opcions en forma de regals.

Mòbil
Els estafadors s'han fet molt actius a les xarxes | CatalunyaDiari

Tanmateix, un cop escollit, demanen que es reenviï el missatge a 5 grups o 20 contactes, a més d'afegir-hi l'adreça. D'aquesta manera s'aconsegueix la màxima difusió, que es faci viral i que més usuaris caiguin al parany.

A més, dins d'aquesta web es poden veure els suposats comentaris, de falsos usuaris que afirmen haver rebut el premi. Això fa la falsa sensació que és un joc segur amb «premi assegurat».

La policia ens dona uns consells útils

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta ha donat unes recomanacions als usuaris afectats per posar-se en contacte amb la seva identitat bancària per no agreujar el problema. A més, ens dona uns consells a tots per evitar el phishing:

  • No us refieu d'anuncis o de cadenes de missatges amb promocions increïbles.
  • Llegiu la lletra petita.
  • Tingueu sempre activat i actualitzat el sistema operatiu i l'antivirus.
  • Consulteu amb la pàgina oficial de l'empresa o servei.
  • Consulteu amb autoritats com les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) o l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) d'INCIBE.
  • No faciliteu dades personals (número de telèfon, nom, cognoms, adreça o correu electrònic) sense haver-vos informat abans de la seva utilització.
persona anònima
S'ha d'evitar cedir dades personals com si res a Internet | CatalunyaDiari

Què és l'egosurfing i com ens podem protegir

La Guàrdia Civil també ens recorda què podem fer si trobem a Internet informacions o estafes en el nostre nom fent egosurfing. «Pots exercir els drets d'accés, rectificació, oposició, supressió, limitació del tractament de les teves dades personal»", assegura la policia. Per fer-ho, només hem de recórrer a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que ens proporcionarà «les pautes perquè els puguis exercir».