Fotomuntatge d'Esther López, el seu pare, i un guàrdia civil investigant el lloc dels fets

La Guàrdia Civil comunica un nou cop dur al pare d'Esther López

El cas d'Esther López s'està investigant sense el personal adequat

Esther López va aparèixer morta a una cuneta a l'entrada del seu poble fa un parell de mesos. Des de llavors s'ha investigat en profunditat tant la seva desaparició com la seva posterior mort. Però els passos que es van fent no aconsegueixen aclarir res del que va passar.

La delegada del Govern a Castella i Lleó, Virginia Barcones, sempre ha parlat «d'avenços», encara que sense concretar-hi gaire. Gairebé sempre deia que el procés es trobava sota secret de sumari, cosa que li impedia donar detalls sobre això.

Però en realitat no se sap res de què li va passar a Esther López la nit en què se li va perdre la pista. Ningú posa en dubte la bona feina dels agents, però és possible que no tinguin tots els recursos per aclarir aquesta mort.

El cas d'Esther López està ple de problemes

Pel que sembla, el grup de la Guàrdia Civil que s'encarrega d'aquest cas es troba en aquests moments sense comandament. Així ho va confirmar Barcones fa uns dies en una roda de premsa. El lloc de comandament al grup de Delictes contra les Persones de la Policia Judicial de la Comandància de Valladolid porta vacant un temps.

En concret des de fa cinc mesos, ja que la persona que ocupava aquesta tasca va ser traslladada a un altre departament. Una notícia que torna a mostrar una vegada més els problemes que es troben de vegades els investigadors.

Muntatge Esther López i guardia civil
La mort d'Esther López continua sent una prioritat per als investigadors | CatalunyaDiari

En qualsevol cas, la delegada del Govern ha dit que les operacions són portades «en primera persona pel coronel de la Comandància». Tractava de restar importància a aquesta absència.

Va explicar que «independentment que hi hagi una vacant formal, tenim tots els recursos materials i professionals a disposició del cas». Creu que la manca d'un superior en aquest grup de delictes «no influeix en les investigacions que porta a terme l'Institut Armat».

L'estranya mort d'Esther López «l'estic seguint en primera persona i cada matí rebo avenços i informació rellevant», va explicar. Va insistir que no podia revelar detalls del cas perquè es troba sota secret de sumari.

Ha afegit que «la direcció de la mateixa investigació l'està portant el coronel en primera persona. Aquí hi estan treballant unitats especialitzades de manera coordinada», ha recordat.

Tot i totes les adversitats que s'han trobat fins ara, diu que aquest cas «es resoldrà, però necessita el seu temps». Creu en la ciència «com a principal eina» per trobar solucions. Això sí, tot «porta uns processos amb terminis establerts» que s'han de respectar.

No obstant això, l'entorn de la jove comença a perdre l'esperança. Les setmanes passen i encara no han rebut cap informació que pogués determinar el que va passar la nit de la desaparició.

Muntatge fotogràfic dels veïns de Traspinedo i Esther López.
La família i amics d'Esther demanen respostes | Europa Press

Esther López podria haver estat atropellada o víctima d'una mort violenta

Des que Esther López va ser descoberta el 5 de febrer passat en una cuneta, s'ha parlat molt sobre les possibles causes de la mort. Es va pensar en un primer moment que va ser atropellada per un vehicle. En aquell instant, els investigadors van centrar el focus en un tot terreny de color blau.

Tot i això, hi havia alguns detalls que descartaven aquesta opció. La posició que tenia el cos al moment en què va ser trobat no era massa comú per ser víctima d'un atropellament. Els seus braços i cames estaven paral·lels al cos.

Alguna cosa els feia indicar que el cadàver va ser traslladat fins allà per algú. I a més, ho van fer uns dies abans que fos localitzada. Alguns veïns havien passejat per aquella zona i mai la van veure, cosa que resulta molt sospitosa.

És possible que l'Esther López fos víctima d'una mort violenta. Està previst que els pròxims dies es donin més detalls gràcies a les anàlisis de laboratori.