Muntatge fotogràfic de la Guàrdia Civil i Esther López.

La Guàrdia Civil trenca el silenci després de trobar Esther López i demana una cosa

La Guàrdia Civil trenca el silenci després de la troballa del cadàver d'Esther López

El cas d'Esther López ha commocionat tota Espanya. La troballa del cos sense vida de la jove de 35 anys desapareguda a Traspinedo (Valladolid) ha deixat el país desolat.

El cos sense vida de la jove va ser trobat per un vianant, a pocs metres li havien perdut la pista ja fa gairebé un mes. La seva mort encara segueix envoltada de diverses incògnites que s'han de resoldre.

Esther López somrient
Esther López va desaparèixer a Traspinedo (Valladolid) ja fa gairebé un mes. | Arxiu 

Com va ser trobat el cos sense vida d'Esther López

Després de gairebé un mes de cerca, s'ha arribat el pitjor dels finals. Dissabte, a les 10:30 hores, un veí va trobar el cos d'Esther López. El cadàver estava a la cuneta d'una carretera situada a pocs metres d'on l'havien vist per últim cop.

Ara que ja han passat més de 48 hores des de la troballa del cos, els detalls han transcendit. El cadàver d'Esther López estava situat a 200 metres del restaurant de La Maña, en una zona visible i transitada. El més desconcertant és que la zona ja havia estat inspeccionada tant pels agents policials com per les diferents batudes que s'havien organitzat.

En aquest sentit, és estrany que ningú no hagués vist el cos abans. Així que una de les hipòtesis que es plantegen és que el cos fos col·locat per algú durant la matinada de divendres a dissabte. Aquesta suposició guanya força quan, segons apuntaven alguns dels presents, el cos estava «col·locat amb cura».

El cadàver no presentava signes aparents de violència, jeia de cap per avall, estava vestida amb la roba que portava el dia de la seva desaparició i una bossa.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
La Guàrdia Civil va anar al lloc on un vianant va trobar el cadàver d'Esther López. | Europa Press 

La Guàrdia Civil demana precaució

Després de les incògnites del cas i les diferents declaracions contradictòries dels amics, és inevitable que es barregin diverses hipòtesis. Tot i això, María Gámez, la directora general de la Guàrdia Civil, demana paciència per determinar la causa de la mort de la jove. «Hem de ser pacients per determinar amb serietat i rigor, no ens podem fiar de les elucubracions, que jo crec que no són bones», apuntava Gámez.

«Cal deixar temps» als investigadors perquè «acabin tota la feina que comporta l'autòpsia», afegia. En aquest sentit, ha continuat assenyalant que l'autòpsia serà la que finalment podrà donar llum a totes les incògnites que envolten el succés. Actualment, el cas està sota secret de sumari, així que la investigació necessita «el seu temps i espai callat», assenyalava la directora general de la Guàrdia Civil.

A més, també ha afegit que la investigació no se cenyeix només a l'autòpsia, sinó que hi ha molts més elements sobre els quals treballa el cos policial.

Veïns de Traspinedo (Valladolid) davant de l'ajuntament.
Els veïns de Traspinedo han fet un minut de silenci en memòria d'Esther López. | Europa Press 

Pedro Sánchez, el president del Govern, té clara la causa de la mort

Per part seva, el president del Govern, Pedro Sánchez, va donar per fet des de la troballa del cadàver d'Esther López que la mort es va produir de forma violenta.

Com va apuntar el líder del país, els cossos i les forces de seguretat de l'Estat «treballen perquè aquest delicte no quedi impune. Els qui l'hagin perpetrat acabaran on han d'acabar». Així doncs, el president suggeria que va ser algú qui va matar Esther López.

Tot i que no va ser l'únic que ho va donar per fet: la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, també ho considera una mort violenta. «Confirmada la mort violenta de la jove desapareguda a Traspinedo, vull expressar els meus condols i suport. Demanar respecte a la seva família, persones estimades i a la investigació. Hem d'evitar elucubracions i reaccions que poden causar més mal», escrivia Rosell.

Tot i això, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va optar per la prudència. Segons el polític, la Guàrdia Civil treballa «d'una manera seriosa sobre els fets esdevinguts per determinar finalment amb caràcter taxatiu clar» la causa de la mort d'Esther.

L'autòpsia serà determinant per aclarir les causes de la mort

Els membres de la Unitat Central Operativa (UCO) i l'Equip Central d'Inspeccions Oculars (ECIO) es van desplaçar immediatament fins al lloc del cadàver.

Per tal de demanar indicis que puguin portar a aclarir què va passar amb Esther López, els investigadors es van emportar diverses bosses del lloc on es trobava el cos. Cal ser «molt minuciosos i fer-ho tan bé com sigui possible per aconseguir totes les pistes», assenyalava Miguel Recio, el coronel de la Guàrdia Civil.

Caldrà esperar què determinen els resultats de l'examen forense i les diferents indagacions que recauen els investigadors.