URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

El guàrdia urbà que va matar d'un tret la gossa Sota afirma que ho va fer «per protegir-se»

Els dos agents implicats en la mort de la gossa declaren que tant l'amo com l'animal estaven «molt alterats»
El guàrdia urbà que va matar d'un tret la gossa Sota afirma que ho va fer «per protegir-se» | Twitter

 

Aquest dilluns, 30 de juny, ha declarat davent el jutge l'agent de la Guàrdia Urbana investigat per matar la gossa Sota d'un tret el 18 de desembre de l'any passat. El guàrdia implicat afirma que va disparar perquè «va tenir por» i «era l'única manera de protegir-se» assegurant, junt amb l'agent que l'acompanyava, que l'amo i l'animal «estaven molt alterats». No obstant, hi ha dues versions dels fets i dos informes pericials, la necròpsia i l'informe de balística, no indiquen exactament el mateix.

 

L'agent investigat declara que la gossa es dirigia a ell «a tota velocitat»

Els dos agents implicats en els fets exposen que el jove sense sostre i amo de la gossa estava consumint marihuana a prop d'un hotel de Plaça Espanya i van cridar-li l'atenció. Segons la seva versió, el jove va reaccionar amb agressivitat i l'animal es va abalançar sobre el guàrdia i va mossegar-li el braç. Arran de la mossegada, la gossa va trencar-li l'uniforme a l'alçada del colze i va tractar de fer un segon atac dirigint-se a ell «a tota velocitat», motiu pel qual l'agent justifica el tret.

 

Abans d'aquest tret, però, l'acusat assegura haver-se defensat amb la porra reglamentària. L'informe de balística demostra que el tret es va disparar a una distància menor d'un metre entre l'agent i la gossa Sota, de manera que dóna suport a la versió dels guàrdies urbans.

 

Imatge de moments després de l'atac de la gossa contra l'agent, quan va ser abatuda pel policia. | CatalunyaDiari.cat

 

En la necròpsia de la gossa Sota no s'han trobat restes de pólvora 

La necròpsia de l'animal, en canvi, no recolza la versió dels agents, ja que no s'han detectat restes de pólvora i això indicaria que el tret es va fer des de lluny i que la gossa Sota no era a prop dels guàrdies. Aquest informe concorda amb la versió de l'amo de Sota, Tauri Rusaluu, que afirma que la gossa va actuar en defensa seva i que quan es va produir el tret va ser perquè va bordar.

 

Els testimonis a favor de Rusaluu i Sota queden sense protecció

Els dos testimonis que van presenciar els fets el 18 de desembre a les dotze de forma directa no han declarat després que perdessin la condició de protegits. El jutge, que havia acceptat la protecció dels testimonis, finalment l'ha desestimat perquè considera que la defensa ha de tenir dret a conèixer la seva identitat. L'acusació ha retirat la declaració dels testimonis directes que volien la protecció per no revelar la seva identitat i evitar problemes amb la Guàrdia Urbana. Així doncs, només han declarat dues persones que estaven presents un cop ja havien passat els fets i que han descrit l'actitud dels agents com a «hostil».

 

La gent va sortir al carrer per reclamar justícia per Sota | Cedida

 

El cas va provocar una cadena de protestes

A partir dels fets i de l'actuació de l'agent de la Guàrdia Urbana, grups en defensa dels drets dels animals van mobilitzar-se i van tenir lloc manifestacions a favor de justícia per Sota. El cas va crear tanta indignació que en la causa judicial hi ha sis col·lectius animalistes que es personen com a acusació popular contra els agents i una vintena de persones s'han manifestat davant les portes de la Ciutat de la Justícia.