IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Hisenda posa en marxa un nou sistema per detectar fraus amb l'IVA a les botigues

També han posat en el punt de mira a les grans fortunes

Imatge d'arxiu d'un petit comerç | Cedida

La principal novetat del nou Pla de Control Tributari per al 2017 per perseguir el frau fiscal serà la implantació de noves eines informàtiques molt més sofisticades i amb capacitat d'intercanviar dades de diferents orígens per controlar irregularitats entre nivells de consum i les rendes declarades. Amb aquestes noves eines informàtiques es vol centrar la lluita contra el frau fiscal en la supervisió del patrimoni de les grans fortunes, la lluita contra l'economia submergida, especialment amb la persecució del frau de l'IVA, que inclouran «pentinats» de la inspecció fiscal en sectors d'activitat en concret i el control de les pràctiques d'elusió fiscal amb mecanismes molt sofisticats que freguen la legalitat per afavorir l'ocultació de patrimonis.

Hisenda assegura que el control dels patrimonis de persones físiques requereix de l'ús de «sofisticades» eines d'anàlisi per investigar i «comprendre» complexos entramats financers i societaris.  Amb aquestes noves eines, Hisenda espera incrementar la recaptació que s'ha registrat per exemple en els últims cinc anys amb unes eines menys sofisticades que les que es posaran en marxa a partir del 2017. Amb el cas de l'actuació sobre patrimonis de deu milions d'euros que s'han fet en els últims cinc anys, l'actuació de la inspecció ha obtingut una recaptació addicional de 400 milions d'euros. 

L'Agencia preveu que amb aquests nous instruments informàtics es pugui donar un «salt qualitatiu» en el control patrimonial. Unes eines que ajudaran a detectar «alteracions patrimonials i transvasaments de rendes efectuades a partir de tècniques «agressives» de planificació fiscal, l'ús de societats interposades per canalitzar retribucions personals, les manifestacions de capacitat econòmica «inconsistents» amb les bases imposables realment declarades en l'IRPF i la disponibilitat i valor d'actius a l'exterior. 

A partir del 2017, Hisenda durà a terme actuacions indiscriminades de control a partir de la informació obtinguda dels residents espanyols titulars de comptes als Estats Units, i en la part final d'any en 54 jurisdiccions fiscals, que s'ampliaran fins a 47 jurisdiccions fiscals més a partir del 2018.  Hisenda també farà actuacions d'inspecció sobre sectors en els quals prèviament s'hagi apreciat un nivell de risc superior d'incompliment en l'aplicació de l'IVA, potenciant especialment aquells sectors que apliquen la seva factura en el consumidor final. 

També es potenciarà l'anàlisi de la capacitat adquisitiva real dels contribuents, combinant el contrast de la informació declarada sobre béns i drets amb informació sobre gestió de comptes corrents i inconsistències amb la seva titularitat formal, beneficiaris de targetes de crèdit emeses tant a l'estat espanyol com a l'estranger i ús d'efectiu. En aquest sentit, hi haurà un control explícit per controlar que realment es compleix la normativa dels límits de pagament en efectiu.  El pla també inclou entre moltes altres actuacions la vigilància de les pràctiques d'elusió fiscal especialment per part de les empreses multinacionals que operen a l'estat espanyol i que declaren els seus impostos en una altre país amb més beneficis fiscals. 


Comentaris

envia el comentari