Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Lara Arreguiz, amb 22 anys, va morir de Covid estirada a terra a l'hospital

Parla l'hospital on va morir la Lara, amb 22 anys i estirada a terra amb Covid

El director de l'hospital Iturraspe assegura que va esperar com a molt mitja hora i es va estirar a terra per pròpia voluntat

La tràgica història de Lara Arreguiz ha fet la volta al món. Aquesta argentina de 22 anys va morir a terra d'un hospital a l'Argentina, mentre esperava a ser atesa per Covid. D'aquesta manera, la seva mort ha posat en evidència el col·lapse sanitari al país, encara que en les últimes hores l'hospital ha sortit a desmentir algunes informacions.

Segons el relat de la mare de Lara, Claudia Sánchez, la jove es trobava «ofegada i descomposta quan va arribar a l'hospital» i, malgrat ser diabètica i demanar fins a tres vegades que l'atenguessin, va morir abandonada. Ha estat la mateixa Claudia qui, trencada de dolor, ha compartit una foto de la seva filla estirada a terra: «Jo entenc el col·lapse sanitari, però em fa mal haver-la vist tirada a terra sense respirar».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'hospital Iturraspe ha respost en boca del seu director, Francsico Villano, qui assegura que la història no va succeir així i que la «Lara va estar 30 minuts esperant i aparentment va ser ella qui va decidir esperar a terra a ser atesa». A més, especifica que va arribar dilluns al migdia i que va ser enviada a l'àrea Covid després de ser admesa.

«Posteriorment, una infermera va avaluar l'estat de gravetat del pacient», afegeix, «després d'això el temps d'espera va ser de 30 minuts, abans de ser avaluada de nou per un metge i internada a l'àrea de la guàrdia central». Segons aquest responsable, Lara es va dirigir a la seva mare dient que estava cansada i que per això volia dormir a terra. «No va esperar hores com es diu, no va estar-hi més de 20 o 30 minuts», conclou.

Però la seva versió dista molt de la de Clàudia, la mare de la jove morta. I és que el seu relat és el d'un infern viscut entre l'arribada a l'hospital i el fatal desenllaç: «Ens van deixar en un passadís on passaven pacients amb Covid o sense. Lara em va dir que volia dormir i li vaig preguntar al de seguretat si podia fer-ho en una llitera del passadís, però ens va dir que no». Va ser llavors quan, segons la seva versió, Lara es va estirar a terra per l'esgotament.

Davant la situació, una dona que es trobava en aquells moments en el lloc va oferir la seva jaqueta perquè s'abrigués, i va ser en aquest moment quan Clàudia, la seva mare, va fer una foto a la seva filla, que després va compartir als mitjans per demostrar l'estat d'abandó a què va ser sotmesa. La història i la seva imatge, s'han convertit en el símbol de la denúncia pel col·lapse sanitari que viu Argentina.

Tres aturades cardíaques

Claudia ja havia portat la seva filla a l'hospital en dues ocasions. Els problemes de salut van començar el dijous, 13 de maig, quan la jove va començar a sentir símptomes compatibles amb la Covid-19. El malestar va anar augmentant i va decidir anar a l'hospital ('Protomédico'), on li van dir que segurament seria coronavirus, però van admetre no tenir els mitjans suficients per atendre-la i la van enviar a casa.

No obstant això, la situació no va millorar i el dilluns 17 va tornar a l'hospital, on li van fer una prova de diagnòstic i la van enviar a casa novament. Però, en sentir-se malament una altra vegada, va anar al centre mèdic per tercera vegada, aquest cop a l'hospital Iturraspe de Santa Fe, on poc després, Lara va patir tres aturades cardíaques i va morir.

Va ser en la seva tercera visita quan es va produir la situació que ara la seva família denuncia i que té a la societat argentina indignada. La notícia també ha causat consternació a la resta del món, ja que Lara, amb tan sols 22 anys, va patir un quadre respiratori greu causat pel coronavirus i tenia els pulmons greument afectats.

Així tot, Argentina es troba de ple en la segona onada del coronavirus, la qual ha provocat un pic de contagis més alt que la de la primera. L'entrada de les variants brasilera i britànica ha provocat una explosió de casos, molts d'ells amb quadres greus, i la majoria dels hospitals tenen les UCI fins a dalt i amb el personal mèdic esgotat, tot i que el govern és reticent a aplicar més restriccions pel rebuig que produeix en la societat.