Fa dues setmanes que la clínica d'iDental de Barcelona, al carrer de Sant Salvador, ha tancat. Els primers dies un cartell alertava d'un problema tècnic, la mateixa versió que donaven des de la centraleta telefònica de l'empresa si hi trucaves. Però el cartell va desaparèixer igual que les esperances dels clients que cada dia apareixen davant de la clínica. O bé hi tenen hora i no saben que han tancat o hi van passant per si tenen la sort de trobar-ho de nou obert.
Però la realitat és tossuda i no sembla que la clínica de tres plantes de Barcelona hagi de tornar a obrir portes. Aquest dilluns, 28 de maig, funcionaris de la Tresoreria de la Seguretat Social van entrar a la clínica per fer l'aixecament de diversos béns embargats per ordre judicial per saldar el deute que l'empresa té amb la Seguretat Social i que supera, segons algunes fonts, els 200.000 euros.
Alguns dels clients concentrats a l'exterior de la clínica la van intentar ocupar-la però agents dels Mossos d'Esquadra ho van poder impedir. La policia també va garantir que els funcionaris públiques pugessin dur a terme l'embargament dels béns tal com havia ordenat el jutge.
Cada dia entre quinze i vint persones passen per la clínica. A l'exterior comenten la jugada i es fan a la idea que han estat estafats, que la clínica ha tancat, que tenen el tractament a mitges i que ningú els hi dóna explicacions. Les històries són vàries entre tots els afectats, però totes tenen un denominador comú: ja han pagat a l'empresa la totalitat del tractament, que ara deuen al banc, i ara no saben què fer. Alguns d'ells reclamen els seus historials mèdics per poder presentar una denúncia i també poder seguir amb el tractament en una altra clínica.
El modus operandi d'iDental: pressupostos rebentats i finançament
Publicitat per tot arreu cridant a les persones amb menys recursos a fer-se d'iDental, que assegurava que era una empresa social. Els pressupostos inicials, tal com han explicat una desena d'afectats a CatalunyaDiari.cat, eren ja més baixos que a la resta de clíniques de dentistes però des d'iDental s'oferien descomptes de fins al 80% en alguns casos.
Alguns tractaments de gairebé 15.000 euros podien arribar a costar pel client uns 3.000 euros, una oferta massa llaminera. I més si des de la mateixa clínica s'ajudava al pacient a fer tots els tràmits que fessin falta per rebre el finançament bancari per poder pagar durant tres o quatre anys, amb petites mensualitats, el tractament amb un préstec de consum. L'oferta era cridanera per les persones que veien que amb una quantitat de diners molt per sota de la mitjana d'altres clíniques, podria fer-se el tractament que necessitava.
iDental cobrava de la financera la totalitat del tractament i els clients anaven retornant els diners al banc a poc a poc. Ara, però, amb la clínica tancada, els pacients han de seguir pagant malgrat no rebre el servei.
Publicitat enganyosa i falsificació de documents
Alguns dels pacients d'iDental han explicat que quan signaven els documents per tal d'acceptar el tractament els hi explicaven que aquests descomptes els podien fer, ja que rebien una subvenció de l'Estat per ajudar a la gent amb menys recursos a poder-se arreglar la boca, un fet que s'ha demostrat que és fals. Aquesta explicació servia per explicar-se quan els clients preguntaven per quin motiu se'ls hi feia aquest gran descompte i els hi venien duros a quatre pessetes.
La mateixa clienta explica a CatalunyaDiari.cat que fins i tot es modificaven les situacions personals dels clients per tal de poder aconseguir amb més facilitat l'acord de finançament. «El meu préstec l'he avalat amb una amiga; ella està separada; però als papers van fer constar que era viuda per dir que cobrava una pensió», explica mentre recorda com va signar el tractament i el préstec, que encara va pagant tot i tenir la boca a mitges i no poder menjar sòlids.
Amb la clínica tancada, els clients «sense diners i sense dents»
Els casos es van repetint, diferents pressupostos, diferents tractaments, però cap acabat ni cap content. Ara, «sense diners i sense dents» no saben què fer. Han començat a organitzar grups de WhatsApp per poder-se comunicar i enviar-se informació entre ells i poder presentar una denúncia conjunta contra iDental.
El procediment va per llarg, però, i alguns d'ells tenen la boca destrossada —o bé estaven a l'espera dels implants definitius o bé els que els hi havien posat s'han trencat pel material de baixa qualitat que feien servir— i han de pagar cada mes el préstec que tenen amb l'entitat financera.
«Ja m'ho esperava, sempre hi havia problemes»
Però a cap dels clients que passen per la clínica tancada sembla que els hi sorprengui massa que hagin tancat i els hagin deixat sense dents. Alguns dels clients han explicat que els problemes eren constants. Canvis d'hora, llargues esperes, operacions sense anestèsia, material que anava de box en box, tovalloles brutes de sang... cada persona que explica la seva història té una anècdota pitjor que l'anterior. Ara surten totes.
Els clients ho sabien, alguns d'ells fins i tot abans de signar, però el preu fora de mercat els feia —a alguns, els obligava— a jugar amb foc. «Ja m'ho esperava, sempre hi havia problemes» és la frase més repetida dels pacients que esperen fora de l'iDental de Barcelona. No podia acabar bé de cap manera.
Crits, baralles, enfrontaments i Mossos d'Esquadra
Els problemes però no quedaven només a l'interior de les consultes. Veïns de la zona i també els clients amb més experiència expliquen que durant els tres anys que la clínica ha estat oberta cada setmana la policia hi havia d'anar. Fins i tot l'empresa va tenir un vigilant de seguretat a la porta, un fet que no passa en altres empreses del sector odontològic.
Clients descontents que volien aturar el tractament i recuperar els diners, gent que perdia els nervis després d'hores esperant, gent que veia que les operacions es feien malament, que patien... acabaven en enfrontaments, crits i baralles entre el personal, professionals molt joves, els responsables de l'empresa i els clients. Era el pa de cada dia i un signe clar que iDental només podia acabar malament.
Els clients alertaven als altres clients
Dues persones, un home i una dona, que ara també formen part de les plataformes per denunciar iDental, es posaven a l'exterior de la clínica per avisar als clients de quins problemes podia generar fer un contracte amb iDental. Alguns clients s'ho repensaven i alguns altres, després de signar, es volien fer enrere, però l'empresa no hi accedia. Els Mossos d'Esquadra han confirmat a CatalunyaDiari.cat que les visites a la clínica han estat gairebé setmanals. El caporal que aquest dilluns al matí ha col·laborat amb els funcionaris en fer l'embargament coneix ja alguns dels afectats dels anys que fa que li toca posar pau a la clínica.
El perfil dels clients d'iDental
La mala llet d'iDental es pot veure en el perfil dels clients que ara són les víctimes. Persones que veien que amb els preus d'aquests tractaments en clíniques privades o en altres franquícies, no podien fer-hi front, i sabent que iDental tenia problemes, no tenien més remei que jugar-se-la. Gent humil i de bona fe que han après amb sang que alguns cops les coses barates acaben sortint cares.
L'empresa, que s'autoanomenava «dentistes amb cor», oferia «subvencions» de fins al 80%, un fet que portava a clients que necessitaven el tractament però que no tenien els diners per fer-hi front jugar a la ruleta russa. Cap dels afectats coneix ningú que el tractament hagi acabat o hagi acabat bé i tots saben els maldecaps d'altres clients, però l'oferta era massa bona per dir que no.
Què fer i com denunciar iDental si ets un dels afectats
Des de l'Agència Catalana del Consum s'ha emès un comunicat per les persones que s'han vist afectades pel tancament definitiu i sobtat d'iDental de Barcelona per tal de poder reclamar el pagament dels diners que s'han avançat pel tractament. Cal recopilar tota la documentació que es disposi: publicitat, pressupost, contractes, factures; i s'ha de presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra o al Jutjat de Guàrdia. Es recomana també presentar la reclamació a la mateixa empresa, per burofax.
Si s'ha finançat el pagament amb un crèdit al consum vinculat a la prestació del servei, cal anar a l'entitat financera que ha concedit el préstec, aportant la denúncia als Mossos d'Esquadra, per demanar l'anul·lació dels càrrecs pendents de pagament, ja que s'ha produït un incompliment del contracte. Si no s'atén la sol·licitud, cal demanar el full oficial de queixa, reclamació i denúncia. L'entitat financera té un mes per contestar la reclamació. Si la resposta és insatisfactòria, caldrà presentar la reclamació a l'oficina de consum.
Si el pacient ha fet el pagament amb targeta de crèdit, i segons recull la nota informativa de l'Agència Catalana del Consum, cal contactar amb l'entitat per anul·lar els càrrecs de la targeta. En cas d'haver fet el pagament al comptat, caldrà presentar la denúncia i fer-ho constar per tal que sigui per via judicial que reclamin els diners a l'empresa.
Un procediment llarg i complicat
Les denúncies i les reclamacions contra iDental s'aniran acumulant als diversos jutjats i caldrà veure com judicialment s'assumeix el cas. Fonts judicials no amaguen que aquest procediment pot ser llarg i complicat i que els afectats poden estar diversos mesos a rebre resposta del jutjat i encara més a cobrar o recuperar els diners. Si s'inicia un concurs de creditors la denúncia i reclamació econòmica es pot incorporar en aquest procediment i per l'ordre que estipula la llei, s'aniran retornant els diners als clients, però si iDental acaba tancant, la reclamació serà molt més complicada.
El Col·legi d'Odontòlegs denuncia iDental
El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha presentat aquest dilluns, 28 de maig, una denúncia davant dels jutjats del Penal contra iDental pels delictes contra la salut pública, estafa, publicitat enganyosa, lesions i contra la Seguretat Social que iDental hauria comès, presumptament, els darrers anys.
El COEC ho ha presentat arran de les queixes que s'han rebut i que han posat de manifest una multitud de casos de mala praxi, denegació d'auxili, interrupció dels tractaments i abandonament dels pacients, nombrosos supòsits de pròtesis deficients i tractaments mal planificats i executats.
Qui hi ha darrere d'iDental?
La low cost dels dentistes està en caiguda lliure. iDental té clíniques pròpies a tot l'estat, moltes d'elles ara tancades «temporalment», segons l'empresa. A Catalunya les tres clíniques ja han tancat. Primer va ser la de Barcelona però les de Tarragona i Girona tampoc apugen la persiana des de fa una setmana.
El caos s'ha instal·lat en aquesta empresa amb l'impagament de les nòmines als treballadors, havent deixant centenars de clients sense tractament i sense cap mena de solució, pel que sembla, a la vista. Als problemes econòmics hi ha lligats també els problemes generats per les moltíssimes denúncies que l'empresa ha rebut per mala praxi pels tractaments.
Weston Hill s'ha quedat iDental i busca nous accionistes
L'empresa era propietat d'Antonio Javier García Pellicer que la va vendre a un fons d'inversió, Weston Hill, que ara està buscant nous fons per intenter reflotar una empresa que sembla condemnada a mort. Juan Garrido, director de Weston Hill, així ho ha explicat després de fer-se públic que iDental podria entrar en concurs de creditors. Els nous propietaris de l'empresa han cessat al director Luis Sans qui va deixar anar el rumor del concurs de creditors per, asseguren, indicis de mala gestió i d'irregularitats en l'empresa.
Des de Weston Hill, els nous propietaris d'iDental, s'assegura que s'està fent una ronda de contactes amb fons d'inversió estatals i internacionals per tal de poder reobrir les clíniques i seguir amb els tractaments que s'han aturat amb el tancament de les sucursals arreu de l'Estat. Des d'iDental s'assegura que s'obrirà un centre de recepció de trucades per agilitzar les queixes i reclamacions dels clients pels tancaments de les clíniques.