ÚLTIMA HORA

👉 El Govern estudia excloure els nens de la limitació de les reunions

El CNI i la Guàrdia Civil van visitar quatre cops l'imam de Ripoll a la presó

Poques setmanes abans de sortir en llibertat, la darrera trobada registrada entre el CNI i el cervell dels atemptats de Barcelona

Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista | Cedida

Dels interrogants que encara queden per resoldre de la investigació dels atemptats de Barcelona i de Cambrils, un d'ells és un dels més foscos: la relació entre el cervell dels atacs, l'imam de Ripoll, que va morir en l'explosió d'Alcanar, amb els serveis secrets i d'intel·ligència de l'Estat espanyol. Segons avança El País, Institucions Penitenciaries han acceptat al jutge que porta les investigacions de l'atemptat, Fernando Andreu, que l'imam de Ripoll va rebre durant el temps que va estar pres per tràfic de droga quatre visites policials.

Dos agents del CNI i dos de la Guàrdia Civil

Segons detalla aquest informe, Abdelbaki Es Satty va ser visitat per dos agents que es van identificar com funcionaris de la Guàrdia Civil i també per dues persones que van identificar-se amb plaques del CNI, el servei d'intel·ligència espanyol. Va rebre més visites de la policia que de la seva parella de l'època, recull el diari.

El director del CNI, el general Félix Sanz Roldán va acceptar a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés que el servei secret havia tingut contactes amb Es Satty en el marc d'un seguiment contra la lluita antiterrorista i per evitar la radicalització a les presons. El CNI fa aquests tipus de trobades amb presos que puguin tenir o haver tingut relació amb gihadistes. Des del servei secret espanyol s'assegura que són trobades normals. L'imam de Ripoll ja havia sortit al sumari de l'Operació Chacal que va permetre, l'any 2006, desmantellar una cèdula terrorista a Vilanova i la Geltrú.

Última visita: abans de sortir de la presó

Les visites a la presó es van fer els anys 2012 i 2014. L'última el març de 2014, poques setmanes abans de sortir en llibertat. L'abril de 2014 va abandonar la presó de Castelló, després no es pot saber si les trobades entre el CNI i l'imam de Ripoll es van repetir. A l'informe que s'incorpora al sumari de les investigacions només es detallen les visites que van quedar registrades a la presó. Es Satty està considerat el cervell dels atacs de Barcelona  i de Cambrils i l'home que va dissenyar els atemptats fallits a Barcelona i París que s'havien de fer el 20 d'agost.


Comentaris

envia el comentari