L'imam de Ripoll parlava de «lluita armada i gihad» des de l'altaveu de la mesquita

Així ho van detallar familiars i amics dels terroristes de Ripoll als Mossos d'Esquadra | Els joves es van radicalitzar amb l'arribada del religiós, l'any 2015

Imatge d'Abouyaaqouab Aalla i Hichamy fabricant els cinturons
Imatge d'Abouyaaqouab Aalla i Hichamy fabricant els cinturons | Cedida CME

L'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, qui és considerat un dels autors intel·lectuals de l'atemptat de Barcelona i de Cambrils, i l'home que va dissenyar un gran atac que finalment no es va poder fer per l'explosió d'Alcanar, feia uns sermons «radicals» en què «parlava obertament i per l'altaveu (de la mesquita) de la Gihad i la lluita armada, per la qual s'havia de matar els infidels» i deia que «la Gihad s'havia de fer sense demanar res a canvi».

Així de contundent es va mostrar en la seva declaració davant dels Mossos d'Esquadra una germana de Moussa i Driss Oukabir, implicats en els atemptats del 17 d'agost, tal com consta en el sumari. Moussa Oukabir va morir abatut a Cambrils quan volien fer un atac al passeig Marítim i Driss Oukabir està en presó provisional des del dia de l'atemptat; va ser detingut pels Mossos a Ripoll. En un primer moment va assegurar que no tenia res a veure amb la cèdula, però diversos testimonis el vinculen amb la preparació dels atemptats al xalet d'Alcanar.

L'arribada d'Es Satty a Ripoll, inici de la radicalització

Diversos testimonis de l'entorn dels joves coincideixen a afirmar que els joves es van «radicalitzar» a partir de l'arribada de l'imam de Ripoll el 2015. Va ser el punt d'inflexió en la radicalització dels joves, detalla l'informe dels Mossos que s'inclou en el sumari dels atemptats i fet pels investigadors després de les declaracions de familiars i amics dels terroristes. Van deixar d'estar en grups de WhatsApp progressivament i van canviar, també de manera progressiva, el seu comportament.

Imatge del xalet d'Alcanar, on van morir alguns dels terroristes.
Imatge del xalet d'Alcanar, on van morir alguns dels terroristes. | CatalunyaDiari.cat

 

Dos testimonis protegits que han comparegut davant del jutge Fernando Andreu també descriuen Es Satty com a «radical». Familiars i amics dels terroristes detinguts o abatuts a Cambrils asseguren que els joves passaven molta estona amb l'imam, feien trobades en uns pisos de Ripoll i d'ençà que van ocupar el pis d'Alcanar, hi passaven dies sense tornar a Ripoll.

La radicalització dels Aalla

Familiars dels germans Oukabir fan referència a la «radicalització» de Youssef Aalla i al fet que anava «sempre» a les oracions, va canviar de vestuari, es va deixar barba i es va tornar una persona «freda» que «no mirava les dones». Aalla va ser un dels primers joves del grup d'amics de Ripoll que es va radicalitzar, tal com van explicar els seus pares als Mossos d'Esquadra els dies posteriors de l'atemptat.

Mohammed Aalla sortint de les dependències de la Guàrdia Civil
Mohammed Aalla sortint de les dependències de la Guàrdia Civil | Cedida

 

Youssef Aalla —germà de Said, mort a Cambrils— va morir en l'explosió d'Alcanar; havia dit als seus pares que estava treballant a Tarragona i feia un mes, abans de l'explosió del xalet, que no l'havien vist. Els Mossos van detenir el seu germà Mohammed, tot i que va ser deixat en llibertat. El cotxe que van fer servir els terroristes a Cambrils estava al seu nom, però va poder demostrar que no tenia res a veure amb la cèdula i que va ser el seu germà qui va fer servir el seu nom per llogar el cotxe.

L'adéu de Said Aalla

Entre els documents que els Mossos i la Guàrdia Civil van trobar en els escorcolls a les cases dels terroristes, al sumari s'hi inclou una nota de comiat que va deixar escrita el terrorista Said Aalla, abatut pels Mossos d'Esquadra a Cambrils. Si moro, us demano perdó per les molèsties que us he causat, als pares i en especial a la mare. Sou els encarregats de vendre totes les meves coses per cobrir els deutes: 1.000 euros a la mare, 1.000 euros al Mohamed (germà) i el que sobri ho doneu als pobres».


Comentaris

envia el comentari