IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Imputat l'ascensorista de l'hospital de Valme, Sevilla, on va morir la jove Rocío Cortés

La jutgessa atribueix l'accident a un error humà de l'ascensorista

Imputado el ascensorista del hospital de Valme (Sevilla) donde murió la joven Rocío Cortés
Imputat l'ascensorista de l'hospital de Valme (Sevilla) on va morir la jove Rocío Cortés | Europapress
 

La jutgessa d'Instrucció número 1 de Sevilla ha citat a declarar com investigat el dia 18 de gener de 2018 a l'operari de l'empresa encarregada del manteniment dels ascensors de l'Hospital Verge de Valme on el passat 20 d'agost va morir la jove Rocío Cortés quan era traslladada després de donar a llum al seu tercer fill, tot això després que la Policia Nacional hagi conclòs que l'accident es va deure a un «error humà» de l'ascensorista. D'aquesta manera, i després de rebre l'ofici del Grup d'Homicidis de la Policia Nacional en relació a l'accident, la magistrada ha citat a declarar el dia 18 de gener en qualitat d'investigat, a partir de les 9.30 hores, a l'ascensorista de l'empresa d'ascensors Orona, identificat com FCD, ia dos pèrits, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA).

En l'atestat policial, datat l'11 d'octubre, els agents conclouen que, «després d'haver-descartat les fallades mecàniques, elèctrics i electrònics de l'ascensor (...), l'única hipòtesi factible de la causa del fatal accident és un error humà produït per una manipulació incorrecta de l'ascensorista d'Orona, FCD ». Al fil, els agents assenyalen que, en la seva declaració policial, aquest operari va manifestar que cap a les 14.30 hores del 20 d'agost es trobava a la seva oficina del centre hospitalari i, després de rebre la trucada de la centraleta de l'hospital indicant que un ascensor es trobava bloquejat, es va dirigir a la sala de màquines, situada a 5,77 metres de l'oficina.

D'aquesta manera, i quan es trobava davant els quadres de comandament, «abans que li donés temps a manipular-los, va escoltar un fort soroll que li va estranyar», de manera que «va baixar corrent a veure què havia passat, trobant-se en la segona planta de l'hospital amb la víctima atrapada entre les portes de l'ascensor», indica la policia. Després d'observar el registre de trucades de la xarxa corporativa de l'hospital, els agents observen que «hi ha un interval d'uns tres minuts, des que l'ascensorista va rebre l'alerta de la centraleta fins que es va produir l'accident, temps suficient per produir-se algun tipus de manipulació en el centre de control de l'ascensor».

En aquests tres minuts «no té constància de les actuacions dutes a terme per l'ascensorista», ressalten els agents. A això se suma, segons la policia, que «no s'ha pogut explicar com es va produir el desbloqueig del fre de l'ascensor que va provocar la pujada del mateix a gran velocitat i amb les portes obertes», de manera que «l'única hipòtesi que no s'ha pogut comprovar és la que es produís obertura del fre de mà». Aquesta tècnica, segons expliquen els agents, «consisteix a accionar manualment la palanca de fre de l'ascensor per fer que aquest s'elevi quan es troba atrapat entre dues plantes», i s'utilitza «de manera habitual pels ascensoristes».

No obstant això, «cal complir una sèrie de mesures de seguretat prèvies a la seva aplicació», com desconnectar l'interruptor general, comprovar en quina posició es troba la cabina i informar el passatger, o comprovar que totes les portes estan tancades, tot això «per evitar que l'ascensor pugi de manera descontrolada, ja que en aplicar aquesta tècnica es desactiven tots els elements de seguretat del mateix». «Si efectivament es va produir la manipulació del fre de mà, es pot establir gràcies a la declaració del zelador que transportava la morta, que aquestes mesures de seguretat no es van efectuar», assegura la policia, que afirma que «no s'ha pogut trobar cap explicació tècnica al perquè de l'obertura de la porta del darrere de la cabina de l'ascensor sinistrat, quedant oberta la possibilitat que fos conseqüència d'una manipulació manual».


La Policia al·ludeix en el seu ofici tant a la investigació realitzada per la gerència de l'hospital com al peritatge encarregat a l'entitat Atisae com a organisme de control autoritzat designat per la Delegació d'Indústria per a la investigació de les causes del «fatal desenllaç». En l'informe de la gerència de l'hospital es desgranen totes les dades sobre l'ascensor sinistrat i les gestions dutes a terme pel centre hospitalari «des del mateix moment de l'accident», informant-se de què l'ascensor en qüestió roman actualment precintat a l'espera de la jutgessa autoritzi la seva posada en marxa.

Respecte a l'informe pericial d'Atisae, la Policia ressalta que els tècnics d'aquest organisme «van concloure que perquè l'ascensor es desplacés cap amunt a gran velocitat estant les portes obertes, és imprescindible que el dispositiu de fre s'obrís», per al que van plantejar tres hipòtesis, com són fallades mecàniques a causa del trencament d'elements que intervenen en la suspensió de l'ascensor, fallades elèctriques i de seguretats, i fallades electrònics de la placa de control.

Després de l'anàlisi de tots aquests elements, «es va poder comprovar que no s'havia produït cap decisió dels esmentats», desconeixent els tècnics «si per part de l'ascensorista es van seguir correctament les actuacions per realitzar el rescat amb seguretat, de manera que no poden descartar un error humà en les maniobres de rescat». La Policia exposa que, a causa de la negativa de l'ascensorista d'entrevistar-se amb el responsable d'Atisae per tal de realitzar-li una sèrie de preguntes tècniques per aclarir els extrems exposats, "no ha pogut establir la hipòtesi concreta del que ha passat el passat 20 d'agost" en el referit ascensor.

Cal recordar que l'avanç de l'autòpsia practicada al cadàver de la morta determina que va morir com a conseqüència d'un «traumatisme cranial sever». Després de donar a llum la seva tercera filla mitjançant una cesària en el citat hospital sevillà, Rocío Cortés, de 25 anys i resident a Dos Hermanas, estava sent conduïda a l'àrea de planta, per a això un zelador va introduir la llitera en un dels ascensors de l'hospital. No obstant això, l'ascensor hauria començat a pujar en un moment en què l'extrem de la llitera on reposava el cap de la jove estava fora de la cabina, el que va provocar que el cap quedés empresonada entre el sòl i la llinda d'aquesta, en elevar l'ascensor.


Comentaris

envia el comentari