Imputen set alts càrrecs dels Mossos per desobediència l’1-O

Hauran de declarar davant el jutge els dies 12 i 13 de desembre

Els comissaris López i Molinero, mans dretes de Trapero, hauran de declarar davant el jutge
Els comissaris López i Molinero, mans dretes de Trapero, hauran de declarar davant el jutge | CatalunyaDiari.cat

El Jutjat d'Instrucció número 3 de Cornellà ha citat a declarar a set alts càrrecs dels Mossos d'Esquadra investigats per un presumpte delicte de desobediència durant el referèndum de l'1-O. Tot ells, que formaven part de la cúpula dels Mossos sota la direcció de Trapero, hauran de declarar davant el jutge els pròxims dies 12 i 13 de desembre.

Entre els citats a declarar s'hi troba Ferran López, aleshores comissari de Coordinació Territorial i que després del cessament de Trapero va agafar les regnes de la policia catalana. A més també hauran de presentar-se davant el jutge els comissaris Juan Carlos Molinero, Emilio Quevedo i Francisco Javier Gámez; la cap del servei jurídic, Maria Paz Martí; i els intendents Antoni Verger i Amadeu Domingo. Alguns d'ell encara continuen en llocs de responsabilitat dins el cos.

Desobediència durant l'1-O

El jutge considera que aquestes set persones són responsables «d'elaborar i aprovar les pautes d'actuació del dispositiu de l'1 d'octubre», havent incorregut en un delicte de desobediència, ja que «el dispositiu policial semblava haver-se organitzat amb la intenció de no acomplir les ordres judicials rebudes i consistents a evitar la votació».

Segons el magistrat, Trapero no és l'únic culpable perquè la decisió va ser «de naturalesa conjunta i col·legiada i no merament jeràrquica amb un únic decisor en la figura del major que exercia el seu poder unilateral». Per això, considera que no eren «mers oients o opinadors, sembla que en les seves reunions tenen veu i facultat decisòria explicant com cada un decideix, gestiona i executa el seu àmbit».

L'Audiència Nacional va evitar citar-los a declarar

Cal destacar que el jutge volia que fos l'Audiència Nacional qui els incorporés en la causa oberta contra Josep Lluís Trapero, Pere Soler i César Puig. No obstant això, Carmen Lamela ho va refusar i el Jutjat d'Instrucció número 3 de Cornellà ha adquirit les competències per poder-los citar a declarar com investigats.

De fet, una part de l'acusació que ha fet el magistrat està basada en proves que l'Audiència Nacional té contra el major Trapero, com per exemple l'acta de la reunió de la prefectura del 13 d'octubre. En ella hi figura una frase determinant per al jutge: «El mateix major afirma que els comandaments aquí presents som els motors i tenim una gran responsabilitat... Hem fet el que havíem de fer i el que volíem fer».


Comentaris

envia el comentari