Bombers apagant l’incendi originat a un hospital de Covid de Bagdad, a l’Iran, on el dissabte 24 d’abril de 2021 va originar-se un foc

Almenys 82 morts i 110 ferits després d’un incendi a un hospital de Covid-19

L'explosió s'hauria originat per unes bombones d'oxigen

Gran tragèdia en un hospital de la ciutat de Bagdad, a l'Iraq, on almenys 82 persones han perdut la vida i 110 més han resultat ferides a última hora d'aquest dissabte, 24 d'abril.

Segons han informat les autoritats, l'esclat d'unes bombones d'oxigen en el centre hospitalari Al Jatib, situat en el sud de la ciutat, va provocar un aparatós incendi. El ministeri de l'Interior iraquià ha detallat que es tracta d'un hospital destinat als pacients amb Covid-19

«El balanç és de 82 morts i 110 ferits de diferent consideració», ha detallat el portaveu del ministeri, Jaled Mhana, en declaracions a la televisió local Al Ijbariya. En aquest sentit, una part dels ferits han sofert cremades, mentre que unes altres s'han llançat per les finestres per a fugir de les flames. No es descarta, doncs, que el número de morts augmenti, donada la gravetat de les lesions d'alguns pacients. 

L'incendi va ser provocat per l'explosió d'unes bombones de gas

Pel que respecta a l'explosió, va ser provocada per l'esclat d'unes bombones d'oxigen situades a l'interior del centre, que té una capacitat per a 120 llits. De fet, segons '20 minutos', en els enregistraments de les càmeres de seguretat es pot observar un grup de persones parlant en el passadís situat enfront de la sala on es va produir la deflagració, al voltant de les 22.20 hores (20.20 hora espanyola). 

Primer, s'escolta el que semblen ser crits de l'esmentada sala, i a continuació una forta explosió espanta als presents, que surten corrent. Cal destacar que altres persones acudeixen al rescat d'un home amb bata, abans que tot s'ompli d'un espès fum. 

Les autoritats prometen depurar responsabilitats

Algunes veus, no obstant això, no descarten que les causes de l'incendi puguin situar-se en un curtcircuit, que s'hauria originat en la segona planta de l'hospital. «Que ningú em digui que ha estat per una fallada elèctrica, és una vergonya», ha estat la resposta del primer ministre iraquià, Mustafa al Kazemi, davant aquesta possibilitat. 

«La negligència en aquests assumptes no és un mer error, sinó un crim la responsabilitat del qual han d'assumir tots», va afegir, després d'una reunió d'urgència amb alguns ministres i responsables d'assegurar la seguretat al país. En concret, el govern del país ha anunciat una «recerca immediata» sobre aquesta tragèdia, i ja han estat destituïts diversos responsables de l'hospital, entre els quals el director i el cap de manteniment. 

A més, tot el cost sanitari del tractament de les víctimes serà cobert per l'Executiu, mentre que els morts seran considerats màrtirs. Finalment, s'ha anunciat un dol oficial per les víctimes, a més d'una revisió de «els tràmits de seguretat de tots els hospitals, hotels i llocs públics, en una setmana». El govern promet assegurar «cada cable en cada lloc públic i cada hospital». 

El mal estat dels serveis públics indigna als iraquians

Això no ha evitat que desenes de familiars i de joves s'hagin llançat indignats a manifestar-se als carrers del país en el matí d'aquest diumenge, especialment davant el mateix hospital Al Jatib. Entre altres coses, els manifestants han denunciat el mal estat dels serveis públics i han demanat la dimissió del ministre de Sanitat, Hasan Mohamed Abas. 

Per part seva, el governador de Bagdad, Mohamed Jaber al Atta, ha ordenat l'evacuació de ferits i pacients a altres centres pròxims i ha exigit al govern una recerca referent al succeït. «El governador segueix amb dolor l'incident», ha expressat en un comunicat. Finalment, el primer ministre els ha cessat els dos, i no es descarten més cessaments en les pròximes hores.