Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

MÉTEO

🌧 DISSABTE: Gran part de Catalunya en alerta taronja o roja per pluges torrencials

Un incident químic en un escorxador d'Osona deixa 37 afectats

Els fets han succeït a Santa Eugènia de Berga, on un error humà ha generat una reacció química que ha contaminat l'ambient i ha obligat a evacuar la instal·lació | En aquests moments, l'escorxador torna a estar operatiu
Els cossos d'emergència han evacuat a 15 treballadors de l'escorxador | CEDIDA

 

Més d'una trentena de persones han hagut de ser evacuades de l’escorxador de ‘Le Porc Gourmet’ situat a Santa Eugènia de Berga, Osona. Totes elles presentaven picor als ulls i a la gola a causa de l’ambient irritant que es respirava a la instal·lació, provocat per una reacció química que ha obligat a evacuar el lloc. A hores d’ara l'escorxador ja torna a estar operatiu, però l'incident ha obligat a desplaçar-se fins al lloc dels fets un total de dotze unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques i quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat.

 

 

Els símptomes que presentaven les persones ateses pel SEM han estat provocats per la barreja de dues substàncies que han desencadenat aquest núvol irritant. En concret, les dues substàncies que s’han mesclat han estat clorur fèrric i hipoclorur sòdic. A les 8.35 hores s’han activat quatre dotacions de Bombers que s’han traslladat fins al lloc dels fets i han apartat el bidó de 1.000 litres que conté la barreja. Tot seguit, han ruixat tot l’entorn per dissipar la substància de l’atmosfera. L’escorxador, totalment ventilat, ja torna a estar operatiu.

 

 

El SEM, que ha desplaçat 12 ambulàncies fins al lloc, ha atès els treballadors de l’escorxador i d’altres empreses del costat al bar que hi ha a les mateixes instal·lacions, que ha estat el local improvisat on el servei d'emergències ha anat atenent als afectats al llarg del matí.  De les 37 persones afectades, 15 han estat traslladades a l’Hospital de Vic i 11 més al CAP de Santa Eugènia de Berga, així com cinc a la mútua de l'empresa, si bé cap d’elles està greu.

 

 

El Grupo Jorge acumula denúncies pels «incompliments» amb els treballadors

Les instal·lacions de ‘Le Porc Gourmet’ formen part de l’ampli ventall d’empreses que el Grupo Jorge posseeix. La setmana passada el Grupo Jorge era novament denunciat pel sindicat FICA UGT Terres de Lleida pels «incompliments» a què estan sotmesos els treballadors de la societat mercantil Axparia. El responsable d’UGT, Antonio Rodríguez explicava que aquestes dues noves denuncies se sumen a les deu que es van presentar el desembre. És a dir, que l’empresa acumula ja un total de dotze denúncies. Rodríguez parla d’incompliments en els pagaments de nòmines, de la prima de producció i també en relació a les baixes i accidents laborals.

 

 

Els incompliments, segons Antonio Rodríguez de la UGT, van des del pagament del sou mensual —ja que asseguren que «l'empresa paga els mesos de 31 dies com si fossin de 30— fins a sancions indegudes, el pagament incorrecte de la prima de producció i gent que ha estat de baixa quatre dies i que «se'ls ha comptabilitzat una baixa de tot un mes». Després de revisar les nòmines, Rodríguez ha xifrat entre 120 i 200 euros la quantitat que l'empresa no paga als seus treballadors al mes. A més, ha denunciat que s'han produït accidents laborals. «Vam haver de denunciar a l'empresa perquè un treballador es va tallar gairebé un dit», ha explicat Rodríguez. «No és normal que un dit vagi per la cinta de producció i aquesta no s'aturi», ha criticat. Des de la UGT entre altres accions, s'ha proposat fer una aturada parcial per cridar l'atenció de l'empresa. 

 

Comentaris