Intervenen a la Barceloneta ingredients contaminats per fer mojitos

Els venedors ambulats il·legals guardaven i preparaven begudes en contenidors i clavegueres que presenten el bacteri E.coli, que prové de restes fecals humanes i animals
Venedor de mojitos ambulant per la platja | CatalunyaDiari.cat

 

Fa uns mesos, la Guàrdia Urbana de Barcelona va trobar l'amagatall on els venedors ambulants guardaven i preparaven begudes, principalment mojitos, per després vendre-les a les platges de la ciutat, principalment La Barceloneta. Ara, la venda ambulant il·legal d'aquests productes no només suposaria una infracció de venda il·legal, sinó que és un perill real contra la salut pública.

 

La policia de la ciutat va comprovar que els amagatalls dels productes eren insalubres. Ara, juntament amb la Guàrdia Civil, s'han intervingut els productes per a l'elaboració de mojitos que es venen sense autorització. De fet, s'ha comprovat que molts dels ingredients utilitzats presenten el bacteri Escherichia coli, que provoca gastroenteritis, i inclús malalties molt greus i mortals. L'E.coli és un bacteri que prové de l'intestí de persones i animals, és a dir, les restes fecals.

Begudes i ingredients intervinguts per fer mojitos | Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Ingredients de mojitos contaminats

«Tenim la confirmació científica que aquests productes presenten un bacteri que pot ser perillós», ha dit el cap de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Barcelona a Ciutat Vella, l'intendent Benito Granados. El bacteri E.coli «està present en les bosses, el gel, la menta, perquè guarden els productes directament als contenidors o als espigons».

 

De moment s'han identificat un total de divuit persones —la majoria de nacionalitat pakistanesa i índia— que podrien ser acusats de delictes de venda il·legal, però també per anar en contra de la salut pública, ja que els mojitos que venen per les platges de Barcelona són un risc per la salut de les persones.

 

«Hi ha consumidors que creuen que aquests venedors, que potser van amb certa descaradura amb una safata, són d'una guingueta de la platja, que lògicament no hi tenen res a veure. Allà hi ha garanties sanitàries perquè els locals estan inspeccionats i supervisats», puntualitza el cap de la comissaria de Ciutat Vella.

La Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona han intervingut diversos productes per fer mojitos | Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Poden provocar diarrees, gastroenteritis i altres desordres digestius

Però els mojitos i altres productes i begudes que venen il·legalment son tot el contrari. Els amaguen en espigons de platges, contenidors d'escombraries i claveguerams, el qual provoca que presentin un alt risc de contaminació, com en aquest cas amb el bacteri E.coli.

 

Concretament, l'E.coli pot provocar diarrees, gastroenteritis i altres desordres digestius. Les anàlisis de les mostres al Departament de Química i Medi Ambient del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil ho ha confirmat. Els ingredients a contenidors i clavegueres eren gots de plàstic, suc de fruites, síndria tallada, fulles de menta, així com líquids i una pols de color verd que utilitzen per donar gust i color al mojito, però de la que se'n desconeix la composició.

Alguns dels ingredients i productes estaven amagats en contenidors | Guàrdia Urbana de Barcelona