Iniciem un hivern meteorològic que podria ser sec i més càlid del normal a Catalunya, segons la NOAA

Els principals models estacionals de la NOAA no indiquen un hivern gaire fred a casa nostra, contradient altres previsions a llarg termini

Avui iniciem l'hivern meteorològic | cedida

Les estacions de l'any astronòmiques no coincideixen amb les estacions de l'any meteorològiques. Si les estacions de l'any astronòmiques es relacionen amb l'eix de rotació del nostre planeta, les estacions de l'any meteorològiques no coincideixen amb aquestes, tot i que també se separen en quatre en tots dos casos.

Les estacions de l'any astronòmiques queden emmarcades per la inclinació de l'eix de rotació del planeta Terra i el moviment que el Sol fa al seu voltant, amb els equinoccis i els solsticis. Per altra banda les estacions meteorològiques no coincideixen amb les estacions astronòmiques que ens han ensenyat des de petits i no tenen relació amb un tipus de temps concret. El nombre d'estacions de l'any són quatre en tots dos casos, però les meteorològiques no concorden amb les estacions astronòmiques ni amb els trimestres naturals de l'any. Les estacions meteorològiques correspondrien a l'hivern (desembre, gener i febrer), primavera (març, abril i maig), estiu (juny, juliol i agost) i tardor (setembre, octubre i novembre).

La diferència astronòmica i meteorològica la podem observar agafant per exemple l'estiu. Tot i que el solstici d'estiu, acostuma a donar-se el 21 de juny la situació atmosfèrica desplaça normalment els dies més càlids unes tres setmanes més tard, cap a mitjans de juliol. Si aquest punt més càlid és el centre de l'estiu, l'estació meteorològica se sol desplaçar tres mesos cap als costats i, per tant, l'estiu comença l'1 de juny i acaba el 31 d'agost. 

Segons els últims models estacionals publicats per la NOAA els tres mesos vinents, que coincideixen amb l'hivern meteorològic, serien mesos amb temperatures lleugerament per sobre de la mitjana a Catalunya. Aquestes temperatures per sobre de la mitjana sobretot es produirien els mesos de gener i febrer. Pel que fa a les precipitacions, aquests mateixos models estacionals, indiquen que desembre tindríem un mes amb precipitacions normals a casa nostra però que durant els mesos de gener i febrer tindríem precipitacions per sota de la mitjana climàtica. En resum, aquest hivern podríem tenir unes temperatures fredes, normals per l'època o lleugerament superiors a la mitjana. Per altra banda podríem tenir una primera meitat d'hivern amb pluja per sobre de la normal i una resta d'hivern més sec.

Anomalia de les precipitacions per aquest propers tres mesos | NOAA

Aquests models estacionals de la NOAA, són només un indicatiu més del que podria passar els pròxims mesos. Els models probabilístics a llarg termini tenen una fiabilitat baixa per això és normal trobar diferents hipòtesis del temps a un llarg termini. Fa unes setmanes, per exemple, explicàvem com Europa i Catalunya podria tenir un hivern gèlid aquest hivern, si observem l'escalfament de la zona de l'Àrtic aquests últims mesos. La previsió del temps a llarg termini és avui en dia difícil de fer tot i els avanços tecnològics dels models per tant és normal trobar diferents punts de vista sobre la situació dels pròxims mesos.


Comentaris

envia el comentari