La intel·ligència espanyola creu que a Catalunya hi ha 10.000 islamistes radicals

S'ha filtrat un mapa confidencial del Ministeri de l'Interior espanyol que assenyala l'índex de radicalització per demarcacions

Una detenció gihadista a Catalunya. Foto: ACN

El periodista Ignacio Cembrero ha publicat La España de Alà, un llibre que entre altres coses ha servit per filtrar un document secret de la intel·ligència espanyola que destaca que a Catalunya hi ha vora 10.000 islamistes radicals. Les dades les ha obtingut d'un mapa de la intel·ligència espanyola, filtrat pel Ministeri de l'Interior. Segons les dades que se'n desprenen, el màxim nombre se situa a la demarcació de Barcelona, que també és la regió amb més punts islamistes de tot Espanya: n'hi ha 6.168. La segueix Girona, on se'n situen 1.416. A ben poca distància hi trobem les comarques de Tarragona, amb 1.390 i, finalment, en terres lleidatanes n'hi ha 862.

L'excorresponsal d'El País al Marroc —va ser destituït per pressions del Rei del Marroc des de Rabat— detalla informacions sobre els processos de radicalització de les persones que viuen a Catalunya, on el nombre de partidaris de la gihad, segons ell i els documents del CNI, és més elevat. Assegura que les noves generacions no s'han arrelat al territori, que no se senten catalans o espanyols. L'únic punt que els identifica és la religió, fet que fa augmentar la radicalització.

Sobre els aproximadament 20.000 conversos que hi ha actualment a l'Estat espanyol, Cembrero creu que «abans procedien majoritàriament de l'esquerra, però ara la majoria són joves amb vides desestructurades que abracen la religió —alguns de forma radical— com a forma de lluitar contra la globalització». La població musulmana, segons l'estudi publicat per l'editorial Esfera, seguirà augmentant perquè mantenen les seves pautes demogràfiques —més fills— i se segueixen autoritzant reagrupaments familiars.