Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels cadells de gat que s'han intervingut a Barcelona

Sorpresa en un pis del centre de Barcelona: Troben 37 gats i un conill

L'inquilí, que patia la síndrome de Noè, es negava a esterilitzar els animals, cosa que comportava la cria incontrolada d'animals

La Guàrdia Urbana de Barcelona, juntament amb el Departament de Gestió i Protecció d'Animals, van intervenir aquest passat dimecres 37 gats —cinc dels quals cadells— i un conill al pis d'una persona al Raval que patia la síndrome de Noè —un trastorn obsessiu d'acumulació d'animals—, segons ha explicat l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat. L'entrada al domicili es va executar gràcies a una ordre judicial, ja que la persona que residia al pis es negava a esterilitzar els animals, cosa que comportava una cria incontrolada reiterada. 

Els gats i el conill intervinguts per la Guàrdia Urbana de Barcelona han estat traslladats al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CCACB), on un equip de veterinaris els atén per poder «restituir la seva salut i socialització». El perfil de les persones que pateixen la síndrome de Noè és el d'una dona d'entre 50 i 70 anys. Habitualment es neguen a rebre suport sociosanitari i els animals pateixen malalties congènites, parasitàries, de cria no controlada i problemes de socialització, tot i que no estan desatesos en l'alimentació.

L'últim que fan els seus tenidors és deixar d'alimentar-los, tot i l'esforç econòmic que això suposa. Els habitatges solen fer molta pudor per les defecacions dels animals, i aquesta és la manera de detectar casos d'acumulació.

Prop de 1.300 animals intervinguts a Barcelona des de l'any 2012

Des de l'any 2012, l'Ajuntament de Barcelona ha intervingut un total de 1.279 animals: 586 gats, 422 gossos i 271 d'altres espècies, derivats de casos d'acumulació patològica d'animals, que normalment es troben a pisos petits i presenten «malalties congènites, parasitàries, de cria no controlada i problemes de socialització».

En aquest sentit, cal recordar que l'Ajuntament de Barcelona és una administració pionera en casos d'acumulació patològica d'animals i té un protocol d'actuació des de l'any 2019. Aquest protocol ajuda a «donar visibilitat a aquesta problemàtica» i té uns barems per determinar si tenir aquests animals suposa o no un maltractament.