Intervenen més de 21 kg de cocaïna pura impregnada en adob en un cop policial entre Tarragona i València

L'operatiu, coordinat conjuntament entre els Mossos i la Guàrdia Civil, ha permès detenir dues persones | Els agents també van fer registres a Salou, Barcelona i Riudarenes

Operatiu contra el tràfic de drogues a Vila-seca
Operatiu contra el tràfic de drogues a Vila-seca | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Civil, van desarticular el passat 3 de desembre una organització criminal dedicada al tràfic internacional de substàncies estupefaents. Durant l’operatiu, es van detenir dues persones i es va prendre declaració a unes altres quatre.

L’operació, precisament, va començar a finals de l’estiu quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l’existència d’un individu que volia crear un entramat empresarial amb l’objectiu d’introduir droga a través d’un dels ports de la Mediterrània. Alhora, els Mossos d’Esquadra investigaven també la persona que estava organitzant la compra de la droga en el seu origen, i la seva posterior recepció, i que utilitzaria l’entramat del primer individu per a la introducció de la substància al nostre país.

Amb aquesta coincidència, els dos cossos policials van crear un equip conjunt d’investigació amb l’objectiu d’intervenir la substància i detenir els responsables de la trama. Arran de la recerca conjunta, es va poder saber que els investigats estaven preparant la importació de contenidors plens de droga, amb origen a l’Amèrica del sud i destinació a ports mediterranis.

Colòmbia, l'origen de la droga

A mitjans del mes de novembre, els investigadors van tenir coneixement del tràfic d’un contenidor amb origen al port de Buenaventura, a Colòmbia, i amb destinació al port de València, en què es transportaria el primer carregament de droga planificat pel grup criminal, tot camuflat entre adob orgànic.

Al mateix temps, els cossos policials van saber que els responsables de la trama haurien fet gestions per llogar una nau industrial al polígon Alba de Vila-seca, al Tarragonès, amb la voluntat d’emprar-la com a lloc de càrrega per treure la droga introduïda al país. A més, es va descobrir un habitatge en una localitat gironina, on els investigats volien establir, posteriorment, el laboratori on s’havia d’extreure la substància estupefaent, barrejada amb la càrrega d’adob, i dur a terme el procés de tallar la droga, augmentar-ne la quantitat i generar més beneficis.

Adob i cocaïna, la barreja dels 'narcos'

El passat 26 de novembre, al port de València es va inspeccionar el primer contenidor importat per l’organització, i que podia contenir droga. Amb aquesta finalitat, va ser sotmès al reconeixement de l’escàner i al posterior trasllat al lloc d’emmagatzematge, per a un escorcoll exhaustiu. Es van descobrir un total de 28 sacs d’adob amb un pes total superior a una tona i que havia estat barrejat amb cocaïna.

Confirmada la presència de droga, els cossos de seguretat la van substituir i van demanar autorització per al lliurament controlat de la mercaderia per descobrir i desarticular plenament l’entramat criminal responsable de l’enviament. El passat 3 de desembre, precisament, el contenidor va ser traslladat fins a la nau de Vila-seca, on Mossos i Guàrdia Civil propiciar un important cop a la banda.

Un valor de més de 3 milions d'euros

Descoberta la nau, es van fer quatre registres domiciliaris a Salou, Riudarenes, Vila-seca i Barcelona, amb els quals es va intervenir un altre sac de 40 quilos d’adob orgànic amb cocaïna, 322 plantes de cànnabis, uns 5.000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la importació del contenidor objecte del lliurament controlat. Alhora, es van detenir dos dels integrants del grup criminal i quatre més van declarar.

Després de l’anàlisi de la càrrega intervinguda a València per part de l’Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana, es va descobrir que la partida intervinguda al port valencià hauria permès obtenir, en el seu processament, 21,9 quilos de cocaïna base, quantitat que una vegada elaborada hauria pogut arribar a uns 60 quilos, amb un valor de més de tres milions d’euros.

Els detinguts, dos homes de nacionalitat espanyola i dominicana, van ser posats a disposició de l’autoritat judicial, que va decretar l’ingrés a presó per a un d'ells i llibertat amb càrrecs per a l’altre. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.


Comentaris

envia el comentari