Espolia 8.244 restes paleontològiques durant 25 anys a Barcelona, Lleida i Osca

La Conselleria de Cultura valora els danys causats en 140.000 euros

Imatge d'arxiu d'una patrulla dels Mossos d'Esquadra
El responsable dels fets és un home de 70 anys que portava furtant restes des del 1996 | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han intervingut 8.244 restes paleontològiques espoliades durant els últims 25 anys de diversos jaciments en les províncies de Barcelona, Lleida i Osca, informa la policia catalana aquest dissabte en un comunicat. 

La recerca va començar després de detectar-se que el jaciment en Sant Romà de Bellprat (Barcelona) havia estat espoliat per part d'afeccionats i col·leccionistes des del seu descobriment en 2016, per la qual cosa els Agents Rurals van començar a realitzar inspeccions rutinàries.

Conegut com 'l'home dels crancs'

El 9 de març, els agents van sorprendre un espoliador, al qual es van intervenir 18 fragments de fòssils que acabava d'extreure del jaciment, i se li va requisar una targeta de memòria amb fotografies en la qual es podia apreciar un robatori anterior similar en un altre lloc. 

L'home, de 70 anys i de nacionalitat espanyola, portava espoliant des d'almenys 1996 i era conegut com 'l'home dels crancs' per furtar principalment fòssils de quatre espècies d'aquest animal.

A principis de maig de 2019, la Fiscalia de Patrimoni Històric va demanar l'entrada en el domicili de l'home a Igualada (Barcelona), i els agents van descobrir milers de fòssils, mapes, documentació i diapositives que mostraven diversos espolis en jaciments de les províncies de Barcelona, Lleida i Osca.

140.000 euros en danys i 8.244 peces robades

La recerca i les actuacions policials han conclòs el setembre de 2020, i l'informe final de la Conselleria de Cultura de la Generalitat valora en 140.000 els danys causats, mentre que el nombre de peces saquejades aconsegueix les 8.244.

Els Mossos van sol·licitar que l'investigat no pogués acostar-se als jaciments que havia saquejat, i la jutge d'instrucció 1 d'Igualada ha adoptat aquesta mesura: afecta cinc jaciments catalans situats en Sant Romà de Bellprat, La Pobla de Claramunt (Barcelona), Coll de Nargó, Vilaseca de Seròs i La Pobla de Segur (Lleida).


Comentaris

envia el comentari