Investiguen 13 policies nacionals per la pèrdua d’un ull d’un home l’1-O

Els agents van disparar 17 bales de goma, una de les quals va impactar a la cara de la víctima, Roger Español
Imatge d'un home carregat per la Policia Nacional el passat 1-O | CatalunyaDiari.cat

 

El jutjat d’instrucció número de 7 de Barcelona investiga l’actuació de tretze policies nacionals durant l’1 d’octubre a la ciutat de Barcelona. Concretament, el jutge considera que estarien implicats en la pèrdua de l’ull de Roger Español, fet que es va produir davant de l’escola Ramon Llull.

 

El magistrat està obrint peces separades per a cadascuna de les càrregues a la ciutat comtal. En un escrit, que ha fet públic el diari digital ‘Voz Pópuli', explica que els policies van disparar 17 bales de goma. Una d’aquestes va impactar a la cara d’Espanyol i va provocar l’explosió del seu globus ocular. El jutge comenta en el seu auto que «no es pot veure a les imatges el número identificatiu de l'agent que realitza el tret».    

 

Les actuacions policials haurien estat desproporcionades

El jutge que encapçala aquesta investigació ha analitzat 390 fotografies i nou hores de vídeo de l’actuació policial que es va produir a l’escola barcelonina durant l’1-O. En l’escrit que ha realitzat després de visualitzar les imatges afirma que «en aquest cas existeixen actuacions concretes» que són desproporcionades.  

 

Imatge de l'home que va perdre un ull, Roger Español | Cedida

 

El text recull diversos exemples d’aquestes actuacions irregulars per parts dels agents. El jutge escriu que una dona que sortia de la multitud: «rep una puntada de peu d’un agent». Un altre agent agafa pel coll una persona i l’arrossega per terra uns metres «sense que es comprengui la necessitat de dur a terme aquesta maniobra». Un altre grup de persones és colpejat «sense motiu aparent».    

 

Roger Español també està sent investigat

L’home que va perdre l’ull, Roger Español no apareix en l’escrit del magistrat només com a víctima sinó que també com a investigat . Segons es pot observar en les imatges analitzades, Español es va encarar diversos cops contra els agents de la Policia Nacional.

 

El jutge explica que «abans de patir les seves greus lesions llença una tanca metàl·lica contra un agent». L'auto del jutge també relata que Roger Español «dóna una puntada a una de les tanques que colpeja per darrere a un agent».