Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Joaquín Ferrándiz

Joaquín Ferrándiz, l'assassí en sèrie de Castelló de dones, ja està al carrer

El guàrdia civil que va coordinar la investigació adverteix del perill d'aquest psicòpata

Joaquín Ferrándiz, l'assassí en sèrie de Castelló, va marcar un abans i un després a la història criminal del país. Va matar cinc dones entre 1995 i 1996, violant-les i escanyant-les fins a la mort. Va ser condemnat a 69 anys de presó, i sortirà lliure el 25 de juny del 2023.

Aleshores ja haurà complert la pena màxima a la presó, 25 anys, però, mentrestant, ja gaudeix de permisos penitenciaris. Ferrándiz, que ara té 59 anys, trepitja el carrer amb l'empara d'una ONG. Aquesta organització s'encarrega de preparar la seva posada en llibertat i la seva reinserció a la societat.

Joaquín Ferrándiz és un dels assassins en sèrie més cèlebres d'Espanya, ja que va canviar els procediments de la criminologia. Va ser la primera vegada que els investigadors van allunyar el focus de les víctimes per centrar-se a l'assassí. La feina del criminòleg Vicente Garrido va ser clau per arribar a la seva detenció.

El rastre de sang de Joaquín Ferrándiz

Joaquín Ferrándiz era empleat d'una empresa d'assegurances amb una vida social activa i una de jove encantador. Tot i això tenia un costat fosc, i el 1989 va ser condemnat a 14 anys de presó per abusos sexuals. Va sortir el 1995 en llibertat condicional, i va començar la seva tràgica reguera de sang.

El novembre del 1995 van trobar el cos sense vida de Sonia Rubio, una professora de 25 anys desapareguda quatre mesos abans. Després vindrien les morts d'Amelia Sandra, el setembre del 1996, i de les prostitutes Mercedes, Natalia i Francisca. Totes havien estat agredides sexualment i assassinades amb una gran violència.

Fotomuntatge de Sonia Rubio i Natalia Archelós, víctimes de Joaquín Ferrándiz
Sonia Rubio i Natalia Archelós van ser víctimes de Joaquín Ferrándiz | LA NOTICIA DIGITAL

Totes les víctimes eren rosses, d'uns 25 anys, i havien estat despullades i assassinades de la mateixa manera. La remor de la presència d'un assassí en sèrie de dones va causar una gran alarma social. Ferrándiz no constava al registre de delinqüents sexuals, i la policia no aconseguia trobar el sospitós.

Gaudia veient-les morir

Durant uns quants mesos, l'assassinat de diverses dones a la zona de Castelló va desfermar el pànic. Va ser llavors quan la policia, desesperada, va contactar amb el famós criminòleg Vicente Garrido. Aquest va proposar per primera vegada a Espanya elaborar un perfil criminal del suposat assassí en sèrie.

El criminòleg es va fixar en el ritual que seguia sempre l'assassí, lligant les mans de les víctimes, emmordassant-les, cobrint-los el cap. Això revelava un odi immanent cap a les dones. Gaudia veient-les morir i les escanyava per sentir que tenia el control sobre elles mentre morien.

El seu perfil criminal va permetre arribar fins a Joaquín Ferrándiz, un depredador sexual que seduïa les víctimes per pujar-les al cotxe. Una víctima que va aconseguir escapar-se de les seves urpes va permetre confirmar la seva identitat. La policia va estrènyer el setge i li va preparar un parany per aturar-lo i demostrar la seva culpabilitat.

Un psicòpata no té cura

Durant tots aquests anys ha mantingut un comportament exemplar a la presó, s'ha mostrat col·laborador i no ha causat cap incident. El codi penal espanyol només permet estar a la presó un màxim de 25 anys. Així que amb l'historial impol·lut, el seu alliberament es farà efectiu d'aquí a set mesos.

Fotomuntatge de Joaquín Ferrándiz
Joaquín Ferrándiz ara té 59 anys | LA NOTICIA DIGITAL

Tot esperant aquesta data, ja està gaudint dels seus primers permisos penitenciaris de la mà d'una ONG. La sola idea de poder creuar-se amb aquesta persona està causant un gran temor, sobretot a Castelló. I més quan se sap que no ha participat en cap programa de rehabilitació.

El criminòleg que va fer el perfil criminal, Vicente Garrido, assegura que no tornarà a actuar quan surti al carrer, però altres experts i persones que van estar treballant en el cas discrepen. Adverteixen que un psicòpata no té cura, i que al carrer pot ser una bomba de rellotgeria.

Un és Tomás González, subtinent de la Guàrdia Civil que va liderar la investigació del cas. «Aquest va ser el primer psicòpata a què em vaig enfrontar i el pitjor, perquè aquest no avisa. El seu perill és la seva amabilitat i educació, no crec que hi hagi a Espanya un pitjor que ell», va afirmar el subtinent.