Jordi Pujol Ferrusola va guanyar 5,5 milions d'euros en secret amb l'abocador de Vacamorta

L'abocador va ser declarat il·legal tot i que el govern va permetre el seu funcionament

Jordi Pujol Ferrusola va guanyar més de 5 milions d'euros a partir de l'abocador de residus   | CatalunyaDiari.cat

Un informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef), datat el passat 21 de juny, afirma que Jordi Pujol Ferrusola va guanyar 5,5 milions d'euros en secret. Segons l'arxiu que investiga el 'cas Pujol', el fill de l'expresident de la Generalitat va aprofitar un abocador aprovat pel govern del seu pare que després va ser declarat il·legal pels tribunals. L'organització considera que Pujol Ferrusola era un soci ocult rere una societat radicada a l'Illa de Man. Segons destaca l'informe, l'acusat va aconseguir 5,96 milions d'euros amb una petita, en comparació, aportació de 426.000 euros. L'abocador de Vacamorta, a Cruïlles, a la comarca del Baix Empordà, ha esdevingut un desastre mediambiental i econòmic que costarà més de 150 milions d'euros en fos públics. La instal·lació va estar declarada il·legal un total de tres cops, no obstant això, els successius governs de CiU no van detenir el seu funcionament. El Tribunal Suprem va decretar el 2014 el seu tancament i la restauració necessària de la zona, que va suposar la retirada de més de 2,2 milions de tones de residus, tota una catàstrofe ecològica.

Durant catorze anys, l'abocador ha estat un gran negoci, també, per als seus gestors. Va ser inaugurat l'any 2000 pels empresaris Gustavo Buesa i Josep Mayola, amb Jordi Pujol Ferrusola ocult, i va ser comprat l'agost del 2003 per l'empresa Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). La constructora va adquirir el 80% de les accions de Vacamorta per 13,2 milions d'euros, ja que la resta de les accions van seguir en mans de Mayola i Buesa. Curiosament, els mateixos actors van repetir una acció molt similar un any més tard: la venda d'un abocador situat a Tissiva, a la comarca de Ribera d'Ebre, valorat en 15,9 milions d'euros, i que també està investigat en el 'cas Pujol'. Segons informa 'El País', la policia va poder esbrinar el flux de diners de tot l'entramat que passava per Espanya fins a arribar a Andorra, Suïssa, Holanda, Dinamarca, Panamà i l'Illa de Man. Els investigadors asseguraven que Pujol Ferrusola controlava diversos comptes a Andorra servint-se de testaferros i amics, entre els quals destaca Francesc Robert. De la mateixa banda, també sabien que els gestors del fill de l'expresident van enviar a Dinamarca 426.000 euros.

No obstant això, no ha sigut fins ara que la investigació avançada ha pogut determinar que els diners van acabar empoderant el gran negoci de l'abocador de Vacamorta. Nordic ApS, una societat instrumental amb seu a Copenhaguen, Dinamarca, era propietat de dues empreses, Rakestone i Intertrust, radicades a l'Illa de Man. Segons la Udef, Pujol Ferrusola s'ocultava rere aquestes societats. Després de rebre els 426.000 euros, l'empresa va comprar, a finals de l'any 200 a Buesa i Mayola, una tercera part d'una societat radicada als Països Baixos, que a més era propietària de l'empresa espanyola que posseïa l'abocador de Vacamorta. Després de la venda a la constructora Fomento de Construcciones i Contratas, el recorregut dels diners, ja multiplicat en desenes de vegades, va ser al revés.

L'abocador de Vacamorta va ser declarat il·legal tres vegades pel Tribunal Suprem. | Cedida

D'altra banda, la Udef inclou un dels correus electrònics enviats anys després per Pujol Ferrusola a Mayola, en el qual li diu que «si té algun problema amb el tema dels residus, pensi que com que CiU té força en el Consell Comarcal, aniria més de pressa». Així mateix, els investigadors consideren els missatges com una peça clau que indica que era el primogènit de l'expresident de la Generalitat qui posava el pes de la formació política al servei dels seus negocis, tot un entramat corrupte.


Comentaris

envia el comentari