Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'escombraire José Antonio

José Antonio, l'escombriaire que ha mort per l'onada de calor: «Sabia com moriria»

Uns dies abans havia buscat en Google com sobreviure a un cop de calor

L'onada de calor d'Espanya ja s'ha emportat diverses vides aquest estiu, però el cas de José Antonio González Paredes crida especialment l'atenció. Aquest escombriaire madrileny feia tres hores que treballava a 40 graus quan es va desplomar. Es va sacrificar per tirar la família endavant.

Havia començat aquesta nova feina l'1 de novembre de l'any passat i volia demostrar que era un bon treballador. Sabia que era un treball dur, especialment al torn de tarda en aquest calorós estiu. De fet, fa poc va buscar en Google què fer en cas de cop de calor.

Així ho explica Miguel Ángel, el seu fill, segons el qual José Antonio temia allò que finalment li va succeir. El cas del seu pare ha servit per remoure consciències a l'administració local. L'ajuntament ha anunciat el canvi d'horaris al sector de la neteja per evitar les hores de més calor.

Tres hores a 40 graus

José Antonio González Paredes tenia 60 anys i cobria el torn de tarda d'escombriaire al barri de Puente de Vallecas (Madrid). Divendres passat, cap a les 17.30 hores, va caure desplomat al mig del carrer. Feia tres hores que treballava sota una calor infernal de 40 graus de temperatura.

Els efectius del Samur ho van trobar a 41,6 graus de temperatura corporal. Van intentar recuperar el to habitual aplicant fred a les aixelles, les engonals i el clatell, però sense èxit. Davant la greu situació va ser traslladat a l'Hospital Gregorio Marañón, on només van poder confirmar la mort.

José Antonio estava casat i tenia dos fills, Miguel Àngel i una altra noia de 19 anys. Va treballar molts anys de fruiter i, fins i tot, va heretar la botiga del seu cap fins que va trobar una altra feina en una cadena de supermercats. Va passar de treball en treball, fins que va entrar com a escombraire.

Volia demostrar que era bo

«Ell sempre ens va expressar que era una feina molt dura, però estava content perquè estava aconseguint tirar-nos endavant gràcies a aquesta feina», deia el seu fill Miguel Ángel. Segons explica, «estava disposat a tot per demostrar que era un bon escombriaire». Tenia un contracte eventual.

Un company seu li va demanar canviar el torn el darrer divendres, en la franja horària de més calor. El seu objectiu era que li fessin fix, i «per això no va dubtar, tot i que sabia que a la tarda feia molta més calor que al matí». El seu afany per ser un bon treballador li va acabar costant la vida.

José Antonio pertanyia al servei de neteja viària de l'empresa Urbaser des de l'1 de novembre. Tot i això, fins fa poc treballava només els caps de setmana. L'1 d'aquest mes havia començat amb un nou contracte, però el seu afany era demostrar que valia perquè li fessin fix.

Ho va buscar en Google

El seu fill denuncia en El Español les condicions en què va morir el seu pare i que «no hi hauria d'haver gent treballant en aquesta situació». Considera «il·lògic» que hi hagi escombriaires sota 42 graus a les tres de la tarda. «Jo soc el primer que vol els carrers nets, però és de sentit comú», afirma.

«Aquests treballadors són persones i no és normal que estiguin treballant a aquestes hores i en aquestes condicions de calor extrema», reivindica. «Ja ens va dir com de malament es passa. Ahir vam descobrir que va buscar fa poc en Google què era un cop de calor. Creia que li podia passar».

Ara es plantegen denunciar la justícia, tot i que encara no ho tenen clar. Defineix el seu pare com «una gran persona, el millor pare que he pogut tenir», i recorda que «va fer tot el possible per tirar-nos endavant». «Farem tot el possible perquè cap família hagi de viure el mateix».

No és un cas aïllat

Els sindicats suporten la denúncia pública de Miguel Ángel que critica les condicions al sector de la neteja. Van demanar la modificació dels horaris i el canvi de roba, ja que els escombradors porten un uniforme poc transpirable. L'ajuntament ha respost amb un canvi d'horari.

Segons va anunciar ahir l'administració, els escombriaires del torn de tarda podran entrar a treballar més tard si així ho desitgen. Per tant, evitaran la franja de més calor, que és on va passar la tragèdia divendres passat. Tanmateix, el de José Antonio no és un cas aïllat. El mateix dia va morir un treballador en una nau de Móstoles.

Segons va informar la UGT, l'empleat de 56 anys va morir en una nau que arribava als 64 graus de temperatura. Quan van arribar els efectius mèdics, l'home estava a gairebé 43 graus de temperatura corporal. A més, l'onada de calor d'aquests dies s'ha cobrat la vida d'altres persones.