Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de José María, el ciclista mort a l'atropellament múltiple de Castellbisbal

José María, el ciclista català atropellat a Castellbisbal: mort just abans de ser avi

Veí de Rubí, havia cancel·lat les vacances perquè havia de ser avi i era un gran aficionat al ciclisme

Catalunya continua consternada. Diumenge passat, el país es llevava amb tragèdia: un cotxe havia envestit un grup de vuit ciclistes a l'altura de Castellbisbal i n'havia matat dos. El conductor, que alguns dels presents asseguren que va accelerar en veure'ls, va fugir just després d'atropellar-los a la C-423c i va fugir. Tres ciclistes més van quedar ferits, un dels quals continua en estat crític. 

Arran dels fets, els Mossos d'Esquadra van iniciar la recerca al conductor que va matar els ciclistes. Primer van trobar el cotxe, que presentava danys evidents i estava ple de sang. Més tard van detenir el presumpte autor de l'atropellament, un home de 41 anys i veí de Martorell amb nombrosos antecedents.

Testimonis presencials asseguren que el conductor va canviar de carril i va accelerar per envestir els ciclistes. Per això, els companys de les víctimes consideren que no va ser un accident, sinó un acte premeditat. Les víctimes pertanyien al Club Ciclista Rubí, els membres del qual estan devastats.

En José María, una de les víctimes, havia de ser avi

Diversos companys del Club Ciclista Rubí van quedar diumenge per sortir de ruta com solien fer sempre. Després de dinar es van dividir en dos grups i van seguir la marxa. Un dels escamots, format per vuit ciclistes, va ser envestit per sorpresa sense temps per reaccionar.  Un ciclista de 66 anys va morir a l'acte i tres més van resultar ferits greus, un d'ells en estat crític.

Fotomuntatge d'un ciclista i José María, mort a l'accident múltiple de Castellbisbal
José María anava en un grup amb els seus set companys | Catalunya Diari

L'altra víctima mortal és José María de la Torre, un veí de Rubí de 72 anys. Va arribar a l'Hospital de Bellvitge amb vida i conscient, però va morir hores després degut a les greus lesions.

La història de José María és especialment dura, ja que havia cancel·lat les vacances perquè seria avi. El ciclisme era la gran afició d'en José María, que sortia cada diumenge a pedalar amb els seus companys. Els mateixos que avui ploren desconsolats la seva pèrdua.

Consternació entre els seus companys

«El coneixia des de fa molts anys, cada diumenge sortia amb bicicleta. És una pena molt gran. Surts a passar una bona estona i et passa això», diu una veïna de José María que el coneixia bé. Avui, les banderes de l'ajuntament de Rubí onegen a mig pal, enmig del dolor dels veïns.

Els companys dels ciclistes morts tenen clar que el conductor va accelerar de manera intencionada per atropellar les víctimes i fugir. Miguel Romero és un dels ciclistes que va iniciar la ruta amb ells. «Ens dividim en dos grups i jo anava a l'altre, dinem i després ens separem», recorda.

Ara està impactat, en pensar que «en qüestió de 45 minuts als meus companys els hagi passat això». No deixa de pensar que «podria haver estat jo perfectament». Va saber què havia passat a través d'un missatge que van enviar al grup de Whatsapp, «i no m'ho creia».

Dues vides truncades

El president del Club Ciclista Rubí, Pedro Cancio, assegura que l'atropellament va ser un acte intencionat. «El que anava últim al grup, que va poder reaccionar i tirar-se de costat, va veure com el conductor va accelerar i va treure el braç fent una pinta», relata. El seu acte ha costat la vida a dues persones.

Imatge de José María de la Torre, el ciclista mort a l'accident múltiple de Castellbisbal
José María de la Torre, el ciclista mort a l'accident múltiple | Club Ciclista Rubí

El cotxe amb què va atropellar les víctimes estava en compravenda i encara estava a nom del seu antic amo. A més, constava com a compradora la dona del detingut. Tot això va complicar les tasques d'identificació del sospitós, però després d'una intensa cerca, va ser localitzat i capturat.

El detingut circulava sense punts al carnet, ja que el 2013 va protagonitzar un delicte contra la seguretat viària. Els Mossos d'Esquadra segueixen investigant el succés, en espera de conèixer els resultats del test de drogues i alcohol. L'últim any, els ciclistes morts a la carretera ha augmentat de forma alarmant.