Josep Talleda, assassí de Sant Hilari Sacalm, a 'Crims'.

'Crims' relata la història de Talleda, l'«home bo» de la Selva que va acabar sent un psicòpata

L'episodi tindrà continuació la setmana vinent, amb novetats sobre el seu historial criminal

El programa 'Crims', de TV3, va tornar a liderar el 'prime time' nocturn dels dilluns amb un 19,4% de quota de pantalla. Ahir es relatava un dels casos més esfereïdors del programa: el de Josep Talleda, el torner de Sant Hilari Sacalm que va acabar actuant com allò que els seus trets piscològics deixaven entreveure... un psicòpata.

La mort de Montserrat Àvila, el detonant

L'episodi d'aquest dilluns, 24 de febrer, relatava com Sant Hilari Sacalm, una petita població de la comarca de la Selva, va trontollar quan, l'estiu de 1987, va ser trobada morta amb un fort cop al cap, al voral d'una carretera, una nena de 14 anys veïna del municipi, Montserrat Àvila. Tots els indicis van apuntar en la mateixa direcció: el torner del poble,  Josep Talleda, un home «bo» però introvertit que tenia força relació amb la família de la víctima.

Sovint, Talleda  havia donat petites feines a Àvila i alguna de les seves germanes a la seva torneria a canvi de regals o petites quantitats de diners. La nit del seu assassinat, Montserrat va ser vista per últim cop entrant a l'establiment en plena nit. El matí següent en va aparèixer el cadàver. Durant la investigació, malgrat que tots els indicis apuntaven contra Talleda, no es va trobar cap prova definitiva: no hi havia rastres de sang ni al taller on hauria matat la nena ni al cotxe amb què l'hauria transportat a la carretera.

Sí que hi havia, però, indicis sospitosos: un veí va sentir el soroll de la persiana de la torneria de matinada i la seva dona va explicar que l'home havia marxat de casa a l'hora del crim. Enmig de la instrucció, una de les germanes grans d'Àvila va confessar que Talleda havia obligat, a ella i a la seva germana, la víctima, a fer-li tocaments en diverses ocasions, quan eren a la torneria. També va explicar que sovint les duia al pantà de Susqueda a llençar un ram de flors a l'aigua i resar, una via que obria una nova investigació.

Condemnat sense proves definitòries

Després d'una llarguíssima instrucció, amb un Talleda sempre impertèrrit, sense nervis, davant de la forta acusació que li feien, va arribar el judici. Talleda  va ser condemnat a presó malgrat negar els fets i no haver-se'n trobat cap prova clara. Però el seu cas no acaba aquí: què feia que Talleda anés a Susqueda? Quina relació hi havia amb una desaparició, deu anys enrere, d'una altra dona que treballava a la torneria? Quin historial criminal pesava sobre Talleda? Dilluns vinent, 2 de març, 'Crims' oferirà un nou episodi sobre el seu cas.

També et pot interessar...