IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La justícia belga decidirà si executar l'ordre d'extradició sobre Puigdemont o no

Si el jutge no dicta presó per a les persones requerides, haurà de prendre les mesures necessàries per «evitar la fuga»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant una roda de premsa

La Fiscalia federal belga examinarà demà dissabte les cinc ordres europees de detenció dictades per l'Audiència Nacional contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats del seu govern que el van acompanyar a Brussel·les i no van acudir a declarar dijous passat, segons han informat fonts de la mateixa fiscalia. Els documents dictats per la jutgessa Carmen Lamela han arribat ja traduïts Brussel·les passades les 20:00 hores, de manera que la Fiscalia no examinarà el fons de la petició fins dissabte, moment en què es designarà un jutge d'instrucció perquè s'encarregui del cas.

  

«La qüestió passarà al jutge d'instrucció i serà ell qui decideixi què fer», han assenyalat les fonts, que recorden que a partir de llavors el jutge tindrà 24 hores per decidir si l'ordre de detenció «és conforme a la llei», si és procedent dictar presó per a la persona implicada i si hi ha alguna «causa de rebuig» de l'euroordre. Per complir aquest primer procediment cal que Puigdemont i la resta de persones reclamades per les autoritats judicials espanyoles declarin davant del jutge.

Si el jutge no dicta presó per a les persones requerides, haurà de prendre les mesures necessàries per «evitar la fuga», per exemple mitjançant la prohibició de viatge o amb sistema de vigilància electrònica. L'euroordre preveu que l'extradició d'un ciutadà reclamat per un altre Estat membre es resolgui en només 10 dies si l'afectat consent l'ordre, però els terminis s'allargarien en cas que la persona es negués a l'extradició, fins a 60 dies des de la seva detenció, com a norma, es pot estendre 30 dies més en casos excepcionals.

Puigdemont va arribar a Brussel·les dilluns passat acompanyat de set exconsellers del seu Govern, dels que encara romanen al costat d'ell a la capital europea quatre d'ells, segons fonts de l'entorn de l'expresident autonòmic. Es tracta de l'exconseller de Salut Antoni Comín, l'exconseller de Cultura des de juliol de 2017 Lluís Puig, l'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell Serret i l'exconsellera d'Ensenyament des de maig de 2017 Clara Ponsatí. Si Puigdemont i els seus exconsellers no accepten l'extradició davant el jutge d'instrucció, tal com han avançat els seus assessors legals, el procés continuarà a la Cambra del Consell (tribunal de primera instància), on el jutge tindrà un termini de 15 dies per determinar si l'euroordre és executable o no.

En cas que la seva decisió fos recorreguda, les parts podrien acudir encara a dues instàncies més, el Tribunal d'Apel·lació i el Tribunal de Cassació, successivament. En tots dos casos, la sala té 24 hores per decidir si admet el recurs i altres 15 dies per prendre una decisió i concloure si l'ordre d'extradició pot ser executada o no. La directiva d'aplicació de l'euroordre preveu un termini màxim de 60 dies perquè l'Estat membre requerit prengui una decisió sobre si executa o no l'extradició sol·licitada per un altre Estat membre. Aquest termini podria ser prorrogat altres 30 dies en casos excepcionals. Les autoritats de les dues parts haurien pres deu dies per acordar i dur a terme el lliurament del detingut.D'acord a l'ordenament legal belga, Bèlgica pot rebutjar l'extradició d'una persona buscada per un país soci si hi ha «raons serioses» per pensar que no es respectaran els seus Drets Fonamentals després del lliurament o si els delictes que se li imputen no són una infracció en el dret belga o no estan recollits en un llistat de 32 delictes acordats per la UE en la seva directiva. Paul Bekaert, l'advocat conegut a Espanya per recórrer l'extradició de diversos etarres detinguts a Bèlgica i que ara assessora Puigdemont, ja ha deixat entreveure en declaracions a la premsa que si demana l'extradició de l'expresident autonòmic, la recorrerà apel·lant al risc que es vulneren els seus drets fonamentals a Espanya.


Comentaris

envia el comentari