El jutge estudiarà la «proporcionalitat» dels agents de la Policia Nacional que van participar en l'1-O

Es van rebre fins a 130 denúncies per agressions durant la jornada

Policia Nacional
Els agents de la Policia Nacional, investigats | Cedida

Les càrregues policials que es van patir durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre continuen sent investigades per part del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona. Des d'allí, s'ha demanat a la Policia Nacional la identificació dels agents que van treballar en les diferents ciutats de Catalunya, durant el dispositiu desplegat per la consulta, per analitzar si van actuar amb proporcionalitat.

D'aquesta manera, el jutge ha requerit que es doni a conèixer el número d'identificació, així com el de placa, dels diferents policies que van actuar durant la celebració de la consulta. Amb aquests, podran estudiar, paral·lelament, totes les investigacions obertes, analitzant la relació que hi ha entre els membres dels cossos de seguretat amb les agressions denunciades.

Cal recordar que la causa va iniciar arran de la denúncia presentada pel Govern, contra el desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, a la que, posteriorment, 130 altres persones s'hi van unir. Tots ells al·legaven que havien resultat ferits durant la càrrega, que tenia l'objectiu d'impedir el desenvolupament de la consulta independentista.

En l'informe entregat al cos de seguretat, el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona especifica que, tot i que «els agents del CNP es trobaven desenvolupant les seves funcions i complint un manament judicial», l'actuació està absent d'«evitar l'anàlisi de el succeït, per comprovar o descartar la proporcionalitat en l'ús de la força».

Un centenar de denúncies

Inicialment, la Fiscalia es va oposar que es procedís amb la investigació, considerant que l'única actuació policial que devia ser processada és la de l'escola Infant Jesús, negant que les 130 denúncies presentades tinguessin un fonament verídic, doncs considerava que «no s'havia afectat la normal convivència» durant la consulta.

No obstant això, el jutge va fer cas omís a aquesta posició, considerant que les denúncies, presentades amb justificants mèdics de lesions de caràcter lleu, en la majoria d'elles, representaven un argument suficient per a fer cas a les demandes i procedir a una investigació més àmplia sobre l'actuació dels cossos de la Policia Nacional.


Comentaris

envia el comentari