La Manada, condemnada a 9 anys de presó per abús sexual

La condemna ha comportat polèmica
'La Manada'
Imatge d'arxiu dels cinc membres de 'La Manada' | Cedida

L'Audiència de Navarra ha fet pública, finalment, la condemna per als cinc membres de 'La Manada'. Tal com es pot llegir a la sentència, els joves han estat declarats culpables d'abús sexual durant les festes de San Fermín de l'any 2016, motiu pel qual estan condemnats a 9 anys de presó cadascun, 50.000 euros d'indemnització a la víctima així com una ordre d'allunyament durant 15 anys respecte la denunciant i els llocs que freqüenta. Quan surtin en llibertat, estaran 5 anys sota llibertat vigilada.

 

Cal mencionar que la condemna no està exempta de polèmica, ja que ha comptat amb el vot negatiu d'un dels tres jutges del cas. Es tracta del magistrat Ricardo González, que va discrepar amb l'opinió dels seus companys des d'un principi, i de fet va insistir que els acusats havien de ser absolts. 

'La Manada', un dels casos més mediàtics del país

Retrato de 'La Manada' realizado por Ulises Culebro
Els acusats del cas de 'La Manada' en un dibuix | Cedida

 

Els cinc acusats de violar una jove a Pamplona el dia 7 de juliol de l'any 2016 van ser enviats a presó provisional l'endemà de l'agressió. Des de llavors, però, tot i ser acusats d'un delicte d'agressió sexual, l'interès mediàtic ha fet que tots s'hagin quedat a la presó gairebé dos anys, esperant la sentència del tribunal. 

 

La Fiscalia es va mostrar implacable des del primer moment, sol·licitant una pena de 22 anys de presó per a cadascun dels acusats pel delicte. Pel que fa a l'acusació particular, aquesta incrementava els anys de presó, i sol·licitava una pena de 25 anys. 

 

Els membres de 'La Manada' no han acudit a la lectura de la sentència

L'advocat dels cinc condemnats, Agustín Martínez Becerra, va confirmar unes hores abans de conèixer-se la sentència que els joves no acudirien a la seva lectura. Segons Becerra, ell sí que estaria present, però els membres de 'La Manada' preferien no fer-ho per evitar encara més exposició mediàtica. 

 

Per tant, Cabezuelo i A.M.G, actualment a la presó militar d'Alcalá de Henares, i Prenda, Escudero i Boza, tancats al centre penitenciari de Pamplona, han seguit amb atenció la lectura de la sentència des de les seves cel·les. 

 

El abogado de 'La Manada', Agustín Martínez Becerra
Agustín Martínez Becerra, advocat de 'La Manada' | Cedida

 

També cal dir que, pel que fa als advocats de la jove agredida sexualment, ells també van confirmar que no assistirien, explicant que preferien evitar les aglomeracions al tribunal. És per això que l'encarregat de recollir la sentència ha estat el mateix procurador. 

 

Cal mencionar que, des d'un principi, la defensa de la jove va assegurar que qualsevol sentència que inclogui una condemna menor a 20 anys seria considerada com una derrota. 

 

Discrepàncies entre jurat i magistrats

Indubtablement, el cas de 'La Manada' s'ha convertit en un dels més mediàtics de tota la justícia espanyola. Alguns dels més crítics, però, lamenten que tot i la gran informació de què ha disposat el jutge, la sentència ha tardat més de quatre mesos a arribar.  La principal explicació de la justícia va ser la complexitat del cas, i és que hi havia moltes discrepàncies entre el jurat popular i els magistrats de l'Audiència Nacional. 

 Comentaris

envia el comentari